Білорусь разом із Китаєм та Саудівською Аравією потрапила до п'ятірки країн за кількістю заарештованих журналістів

Організація "Репортери без кордонів" опублікувала щорічну доповідь.  

facebook.com/Reporterssansfrontieres

Білорусь потрапила до першої п'ятірки країн за кількістю заарештованих за останній рік журналістів. Також республіка стала єдиною країною, в якій заарештували більше жінок, що працюють у ЗМІ, аніж чоловіків. Про це йдеться у щорічній доповіді організації "Репортери без кордонів", опублікованій 16 грудня.

Як і у минулі роки, найбільше журналістів в ув'язненні (127) перебувають у Китаї. Після ухвалення влітку 2020 року закону про національну безпеку, спрямованого на встановлення жорсткішого контролю над Гонконгом, у регіоні заарештували не менше десяти журналістів.

У М'янмі після військового путчу взимку 2021 року і масових протестів після цього під вартою опинилися 52 журналісти.

Також до п'ятірки країн з найбільшою кількістю ув'язнених журналістів потрапили В'єтнам (43) та Саудівська Аравія (31).

У Білорусі кількість заарештованих журналістів зросла до 32 на тлі виборів президента та масових протестів. З них 17 жінок та 15 чоловіків. Першими із засуджених були співробітниці польського телеканалу "Белсат", що віщає на Білорусь, Катерина Андрєєва та Дар'я Чульцова.  У доповіді також згадується колишній редактор Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич, якого затримали в результаті примусової посадки в Мінську літака Ryanair, що летів до Вільнюсу. Протасевич перебуває під домашнім арештом.

Загалом, за даними "Репортерів без кордонів", у світі за ґратами перебувають 488 співробітників ЗМІ. Це приблизно на 20% більше, ніж рік тому. Також це найбільше число з того часу, як організація почала публікувати свій щорічний огляд у 1995 році.

За рік загинули 46 журналістів, із них 30 стали жертвами навмисного вбивства, а 16 загинули під час виконання службових обов'язків. Найбільш небезпечними країнами для журналістів у 2021 році були Мексика, Афганістан, Індія, Ємен та Пакистан. У заручниках перебувають 65 журналістів: 44 - у Сирії, 11 - в Іраку, 9 - у Ємені та один - у Малі. Найбільше їх захопили бойовики терористичної організації "Ісламська держава", ісламістського угруповання "Хайат Тахрір аш-Шам".

"Репортери без кордонів" (Reporters sans frontières; RSF) – міжнародна неурядова організація з центральним офісом у Парижі.