Діагностуємо родимки: коли час звертатися до лікаря

Розповідаємо про важливі правила, які допоможуть не пропустити небезпечні новоутворення на своїй шкірі.

Марко Верх/ccnull.de

Невус ( родимка ) – це доброякісне новоутворення шкіри. Родимка складається з пігментних клітин меланоцитів, які виробляють меланін, фарбуючий пігмент (через нього наша шкіра темніє при засмагі). Невус є скупченням меланоцитів.

Основні фактори, від яких залежить кількість родимок на тілі, – спадковість та тривалість перебування на сонці.

Ризик переродження родимки на злоякісне новоутворення підвищується при пошкодженні шкіри ультрафіолетовим випромінюванням (сонячні опіки). Але особливо високою є загроза розвитку різних видів раку шкіри при відвідуванні соляріїв. Лікарі-онкологи рекомендують повністю утримуватися від опромінення шкіри у соляріях.

Якщо ви зазвичай засмагаєте, не дотримуючись рекомендацій, проводьте самоогляд родимок особливо уважно. Самостійно оглядати свої шкірні покриви слід не рідше одного разу на 3 – 6 місяців. Тим, хто має на тілі 100 і більше родимок, рекомендується проводити самоогляди регулярно. Ні-ні, це зовсім не означає, що через велику кількість невусів (медична назва родимки) потрібно відразу бити на сполох. Логіка тут суто математична: що більше родимок, то вища ймовірність, що з них виявляться невуси зі злоякісним потенціалом.

Однак, по-перше, зовсім не обов'язково, що це станеться саме з вами. А по-друге, раннє виявлення небезпечного новоутворення майже завжди гарантує успішне лікування. Словом, ваше завдання – переконатися, що з родимками все гаразд і ви здорові. Або якнайшвидше звернутися до лікаря для вживання необхідних заходів.

ДО РЕЧІ

Зірки, які перемогли рак шкіри