Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України київському онкологу, який рятував ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Вищу держнагороду Леонід Кіндзельський отримав посмертно, лікар помер у 1999 році.  

President.gov.ua

Володимир Зеленський у День пам'яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС надав звання Герой України посмертно київському онкологу Леоніду Кіндзельському. Про це увечері 14 грудня повідомляється на сайті президента.

- Завдяки цьому видатному лікарю та вченому було врятовано багато ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, у тому числі тих, хто отримав смертельну дозу опромінення. Його дуже добре знають чорнобильці, але не дуже добре про нього знають українці, – наголосив глава держави.

Леонід Кіндзельський помер у 1999 році. Він був головним радіологом МОЗ УРСР у 1978-1986 роках. На сайті президента сказано, що 13 пожежників, які першими прибули до місця катастрофи, відправили на лікування до Москви, 11 пацієнтів – до Київського інституту радіології та онкології.

- У результаті в групі Леоніда Кіндзельського вижили всі, а з другої групи – лише двоє. Загалом із 115 осіб, яким було поставлено діагноз «гостра променева хвороба», і тих, хто пройшов через руки українського професора, померла лише одна людина, - йдеться в повідомленні.

Леонід Кіндзельський робив операції за методикою Жоржа Мате: підсаджував донорський кістковий мозок внутрішньовенно, не вбиваючи власний кістковий мозок потерпілого, також проводилася десорбція кісткового мозку.

- Однак замість подяки радянська влада заборонила Леоніду Кіндзельському продовжувати підсадку кісткового мозку, його звільнили з посади головного радіолога УРСР, - зазначили у президента.

Сам Леонід Кіндзельський також отримав значне опромінення.

Ще одним указом Володимир Зеленський встановив нагороду президента "За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС". Також він ухвалив збільшити довічні державні стипендії лівідаторів катастрофи.