Данілов заявив, що загроза наступу РФ існує постійно, але ситуація під контролем

У скупченні російських сил на кордоні з Україною секретар РНБО не бачить загрози.

Загроза Україні через можливий наступ Росії існує з 2014 року, але ситуація перебуває під контролем Києва. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов, повідомляє " РБК-Україна ".

- Чи є сьогодні загроза нашій країні? Звичайно є, вона постійна. Починаючи з 2014 року, ми перебуваємо в активній фазі з'ясування відносин із РФ, і це не наша вина, ми ні на кого не нападали. Ситуація перебуває під контролем, навчання вони проводять постійно. Інша річ, що раніше на це не так звертали увагу, – сказав Данілов у ході брифінгу.

Водночас, секретар РНБО не бачить загрози для України через скупення російських військовослужбовців на кордоні з Росією.

- Щодо наявності та пересування техніки – вони роблять це постійно. Вони постійно ставлять табори, але в них сьогодні немає такої кількості людей, яку ми вважали б загрозливою. Але це не означає, що це не відбуватиметься завтра, - наголосив він.

Про те, що Росія готує наступ на Україну, вперше заявив голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. За його словами, вторгнення планується у січні-лютому 2022 року, а зараз в Україні використовуються психологічні та інформаційні атаки, щоб спровокувати протести та дестабілізувати ситуацію в країні. Як зазначив Буданов, без втручання західних країн Україна не зможе відбити атаку у разі наступу Росії.

Після переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним американський лідер Джо Байден заявив, що у разі вторгнення в Україну Кремлю загрожуватимуть серйозні економічні наслідки, але варіант збройного втручання Америки він виключив. Президент США наголосив, що розміщувати американських військових на території України не будуть.