Український кондитер та екс-суддя кулінарного проекту "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати різдвяні пряники. Рецепт святкових ласощів вона опублікувала в Інстаграмі.
Інгредієнти:
Пряничне тісто:
- 100 г цукру (1 ч)
- 150 г цукру (2 ч)
- 100 мл води
- 80 г вершкового масла
- 100 г меду
- 5 г харчової соди
- 40 г жовтка
- 500 г борошна
- 6 г спецій (кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх та кардамон)
Глазур:
- 30 г білка
- 190 г цукрової пудри
- 10 мл лимонного фрешу (2 ч. л.)
- водорозчинний гелевий барвник
- бусинки, палички, ялинки (для декору)
Готуємо:
Тісто:
- Прогріваємо воду до парування в одній ємності, в іншій - з'єднуємо вершкове масло з медом і розтоплюємо все, маса має бути гарячою.
- Відправляємо у сотейник із товстим дном цукор, розтоплюємо його до стану карамелі, перемішуємо.
- Вливаємо тонким струмком окріп в карамель, увесь час помішуємо.
- Засипаємо другу частину цукру, перемішуємо і повертаємо сотейник на плиту ще на 1 хвилину, щоб цукор розчинився.
- Додаємо гаряче вершкове масло з медом і перемішуємо.
- Після цього додаємо харчову соду та спеції, перемішуємо.
- Переливаємо масу в миску, для того щоб вона охолонула до температури 50-55 градусів. Додаємо жовтки й перемішуємо.
- Додаємо в карамельну масу борошно, вимішуємо тісто, все борошно має "зволожитися".
- Ділимо тісто на дві частини, кожну частину обертаємо харчовою плівкою та відправляємо у холодильник на 12 годин.
- Дістаємо тісто з холодильника, трохи посипаємо стіл борошном, розкочуємо тісто в пласт завтовшки 5-6 мм.
- За допомогою форми вирізаємо: пряникових чоловічків, віночки, новорічні іграшки – зовнішній діаметр 8 см, внутрішній – 4 см.
- Перекладаємо фігурки на лист з пергаментом і випікаємо при температурі 180 градусів з конвекцією 8 хвилин, а кружки у вигляді новорічних іграшок - 6 хвилин.
- Дістаємо лист з духовки, ставимо на поверхню і накриваємо його іншим листом на пару секунд, для того щоб поверхня пряників була ідеально рівною.
Глазур:
- Відправляємо в чашу міксера білок, лимонний фреш та цукрову пудру. Збиваємо на середніх оборотах до отримання однорідної консистенції.
- Ділимо глазур на три частини, додаємо водорозчинний гелевий барвник і перемішуємо. Перекладаємо в кондитерські мішки з насадкою 2 мм.
- Розмальовуємо пряникових чоловічків.
- Беремо круглий пряник, робимо зовнішній і внутрішній обідок з глазурі, залишаємо на 1 хвилину, щоб трохи висох. Потім покриваємо глазур'ю частину пряника, що залишилася.
- Декоруємо частування намистинками, паличками, ялинками.
- Коли все висохне, можна взяти стрічку і просмикнути нею пряник у вигляді новорічної іграшки.