Міноборони прозвітувало про ситуацію навколо кордону з Росією: всі важливі об'єкти цілодобово охороняють

Через загрозу вторгнення Російської Федерації підрозділи Повітряних сил цілодобово несуть бойове чергування.

Українські військові взяли під цілодобову охорону мости, АЕС та інші об'єкти критичної інфраструктури. Бійці забезпечують їхнє прикриття з повітря. Таких заходів вжито через зростання кількості військових баз РФ біля українських кордонів. Про це повідомили у Міноборони.

- Російська Федерація регулярно демонструє військову силу та наміри її застосувати. Ситуація навколо українських кордонів залишається складною... Фіксується поступове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до кордону з Україною. Також Росія продовжує перекривати близько 70% акваторії Азовського моря, – пояснили у відомстві.

Через ці загрози підрозділи Повітряних сил цілодобово несуть бойове чергування в системі протиповітряної оборони України. Залучено понад тисячу військовослужбовців, сотні одиниць військової техніки – це забезпечує надійне прикриття мостів, гідроелектростанцій, атомних електростанцій та інших об'єктів критичної інфраструктури.

Росія до грудня 2021-го сконцентрувала близько 100 тисяч військових поблизу кордонів з Україною на тлі поширеної ЗМІ та розвідками інформації про можливе вторгнення в країну в січні-лютому 2022 року з трьох напрямків.

6 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що ЗСУ готові до будь-якого розвитку ситуації на фронті, а майбутнє України – у НАТО. 7 грудня відбулися переговори Джо Байдена та Володимира Путіна. Путін заявив, що Росія вимагає юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід, а Києву приписав деструктивний курс на демонтаж Мінських угод. Байден відкинув вимогу про гарантії невступу України до Альянсу. 8 грудня Путін уникнув конкретної відповіді на запитання, чи нападе Росія на Україну.