У кіберполіції заявили про розкриття схеми продажу персональних даних мільйонів людей

У затриманих вилучили 100 актуальних баз даних із відомостями більш ніж на 300 млн громадян України, Європи та США.

cyberpolice.gov.ua

Кіберполіцейські викрили 51 особу, причетну до продажу особистих даних понад 300 мільйонів людей. Як повідомили у Департаменті кіберполіції НПУ, у результаті було вилучено близько 100 актуальних баз персональних даних, у яких містилися відомості більш ніж на 300 мільйонів громадян України, Європи та США.

"Протягом листопада 2021 року кіберполіцейські провели профілактичну операцію під умовною назвою "ДАТА" з протидії незаконному розповсюдженню персональних даних громадян, баз даних, а також із встановлення підприємств та організацій, які можуть бути причетні до порушення законодавства України у сфері обігу персональних даних", – наголосили у департаменті..

Затримані незаконно заволоділи персональними даними громадян, закритими відомостями про ведення фінансово-господарської діяльності фізичних та юридичних осіб, інформацією про клієнтів банків та комерційних установ, даними для авторизації на електронних поштових скриньках, у соцмережах, інтернет-магазинах тощо.

Також було припинено діяльність одного з великих сайтів з розповсюдження персональних даних українців та іноземців. Загалом заблоковано понад 30 каналів незаконного поширення інформації.

На Дніпропетровщині кіберполіцейські викрили екс-співробітника мережі супермаркетів, підозрюваного в тому, що він незаконно збирав і продавав конкурентам інформацію, що містить комерційну таємницю. Мережа зазнала понад мільйон гривень збитків.

Загалом проведено 117 обшуків у різних регіонах України, вилучено понад 90 тисяч гігабайтів інформації. Відкрито кримінальні провадження. 19-ти фігурантам оголошено підозру.

Раніше українські кіберполіцейські викрили діяльність незаконного онлайн-кінотеатру з мільйонною аудиторією. Додаток створив та адміністрував 36-річний мешканець Львова.