З осені нардепів хочуть допускати до голосування після сканування обличчя або відбитка пальця

Попередньо зал засідань Ради планується переобладнати влітку 2022 року.

Григорій Константінов

Влітку 2022 року зала пленарних засідань Верховної Ради, де народні депутати голосують за ухвалення законів, може бути технічно переобладнана. Оновлені робочі місця нардепів буде обладнано "і комп'ютерами, і розетками, і wifi-модулями, і електронними пристроями для голосування». Про це повідомив голова українського парламенту Руслан Стефанчук, пише Інтерфакс-Україна.

- Працюємо над змінами законодавства про парламентське право, які передбачатимуть, зокрема, питання, пов'язані з технічним забезпеченням Верховної Ради. Ми запланували і дуже хочемо технічно переобладнати залу засідань Верховної Ради, але розуміємо, що це можна зробити лише протягом тривалого канікулярного періоду. Думаю, що влітку це питання може бути вирішено. Якщо буде згода у залі, то ми обов'язково маємо провести переобладнання зали, насамперед, технологічно, а потім – і робочих місць депутатів, – заявив Стефанчук.

За його словами, після переобладнання буде змінено систему голосування. Так, у ній з'явиться сканер чи обличчя чи відбитка пальців.

Поки ми визначаємося, чи це Face ID (сканер 3D форми обличчя, розроблений компанією Apple – ред.), чи система працюватиме за відбитком пальця. Тому що тепловий не є ознакою, що індивідуалізує, – пояснив Стефанчук.

Раніше стало відомо, що Верховна Рада заощадила 61 мільйон гривень на виплатах депутатам, які пропустили пленарні засідання або не брали участь в засіданнях комітетів у 2021 році. Гроші пішли на премії помічникам нардепів.