Український кондитер та екссуддя кулінарного шоу "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати святкові закуски. Рецепти вона опублікувала в інстаграмі.
Єврейська закуска
Інгредієнти:
- 270 г плавленого сиру
- 2 варені яйця
- 40 г майонезу
- 2 зубчики часнику
- 5-7 г білого хрону
- 50 г волоських горіхів
- сіль
Готуємо:
- Натираємо сир та яйця на дрібній тертці, додаємо давлений часник, хрін та майонез.
- Додаємосіль за смаком, перемішуємо.
- Подрібнюємо волоські горіхи в крихту.
- Формуємо кульки, обвалюємо в горіхах.
Форшмак
Інгредієнти:
- 300 г слабосоленого оселедця (2 філе)
- 1 кисле яблуко
- 1 варене яйце
- 1 синя цибуля (ялтинський)
- 30 г батону
- 50 мл молока
- 40 г вершкового масла
- сіль
- Зелена цибуля
Готуємо:
- Подрібнюємо оселедці.
- Нарізаємо невеликими шматочками хліб, замочуємо його в молоці.
- Натираємо на дрібній тертці яйце та яблуко.
- Змішуємо оселедець, яблуко, яйце, цибулю, хліб.
- Дрібно нарізаємо вершкове масло, додаємо до загальної маси, перемішуємо. Додаємо сіль.
- Відправляємо у холодильник на кілька годин.
- Формуємо кнелі та викладаємо на грінки.
- Посипаємо зеленою цибулею.
Паштет із копченої скумбрії з паприкою
Інгредієнти:
- 300 г скумбрії гарячого копчення (м'якоть)
- 150 г крем-сиру
- 1 ч. л. соку лимона
- 1/3 ч. л. копченої паприки
- 1 варене яйце
- сіль
Готуємо:
- Подрібнюємо м'якоть скумбрії, додаємо крем-сир.
- Натираємо яйце на дрібній тертці, додаємо до загальної маси, перемішуємо.
- Додаємо копчену паприку та сік лимона.
- Накриваємо плівкою, відправляємо на кілька годин у холодильник.
- Формуємо кнелі та викладаємо на тости.
- Посипаємо копченою паприкою.
Закуска з болгарського перцю та кунжуту
Інгредієнти:
- 7 шт. болгарського перцю
- 3 зубчики часнику
- 10 г кунжуту
- 30 мл кунжутної олії
- сіль
Готуємо:
- Викладаємо перець на пергамент та запікаємо при температурі 200 градусів.
- Перекладаємо запечений перець у поліетиленовий пакет, зав'язуємо та залишаємо остигати.
- Очищаємо перець від шкірки та насіння, нарізаємо тонкими смужками.
- З'єднуємо сік, що залишився від запечених перців, кунжутне масло, давлений часник, сіль і перемішуємо.
- Відправляємо заправку до перцю та доводимо до смаку сіллю, перемішуємо, відправляємо у холодильник на 2-3 години.
- Відкидаємо на сито та викладаємо на чіабату.
- Посипаємо обсмаженим кунжутом.
Грибний паштет
Інгредієнти:
- 700 г грибів
- 2 цибулини
- 200 мл вершків (20-30%)
- 20 мл рослинної олії
- 50 г вершкового масла
- 50 г білого хліба
- 70 мл молока
- сіль
- чорний перець
Готуємо:
- Дрібно нарізаємо та обсмажуємо гриби.
- Додаємо рослинну олію та вершкове масло, подрібнену цибулю і перемішуємо. Солимо і знову обсмажуємо.
- Додаємо чорний перець та вершки, перемішуємо і тримаємо на вогні протягом 10 хвилин.
- Замочуємо хліб у молоці, додаємо до грибної маси.
- Ділимо на дві частини: одну частину паштету перебиваємо в блендері, другу - залишаємо шматочками.
- З першої частини паштету формуємо кнелі, викладаємо на чіабату, потім викладаємо другу частину.
Печінковий паштет
Інгредієнти:
- 500 г печінки (курячої, з індички)
- 1 цибулина
- 1 морква
- 100 г вершкового масла
- 20 мл рослинної олії
- 1 варене яйце
- 20 мл бренді
- сіль
- перець
Готуємо:
- Нарізаємо печінку, моркву та цибулю шматочками.
- Обсмажуємо печінку у суміші вершкового та рослинного масла.
- Солимо, перчимо, перекладаємо в миску.
- Додаємо до соку, що залишився у сковороді, бренді та випарюємо 2-3 хвилини. Відправляємо сік до печінки.
- Обсмажуємо цибулю з морквою у суміші вершкового та рослинного масла.
- Перебиваємо обсмажену печінку, цибулю, моркву, яйце та вершкове масло до однорідної маси, перетираємо через сито.
- Викладаємо паштет у форми.
Журавлинний мармелад
Інгредієнти:
- 100 мл журавлинного пюре
- 50 мл води
- 1 г агар-агару
- 30-40 г цукру
Готуємо:
- З'єднуємо журавлинне пюре, воду, цукор та агар-агар.
- Доводимо до кипіння, помішуючи, кип'ятимо кілька хвилин.
- Заливаємо паштет гарячим мармеладом і прибираємо в холодильник на 2-3 години.