Рецепты куті на Святвечір

Як смачно приготувати справжню кутю – найпростіші рецепти.

k-stolu.com

Різдвяний святвечір, який в Україні відоміший як Святий Вечір, відзначається православними християнами 6 січня – напередодні Різдва Христового. Однією з головних традиційних страв на святковому столі є кутя. Ми зібрали для вас добірку рецептів найсмачнішої куті.

Традиційна кутя

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

На ніч замочити очищені зерна пшениці, а вранці добре їх промити, покласти в каструлю, залити гарячою водою і варити 20-30 хвилин. Якщо потрібно, долити трохи води, щоб пшениця була розсипчастою. Готову пшеничну кашу остудити та змішати з однією столовою ложкою меду.

Мак залити окропом. Окремо зробити те ж саме із родзинками та курагою, залишивши їх на 30 хвилин у воді. Відцідити мак, додати одну столову ложку меду та перетерти його на блендері або в макітрі. Небагато підсмажити горіхи. Змішати з пшеничною кашею мак, родзинки, курагу та горіхи, додавши ще одну ложку меду.

Кутя з рису

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Залийте мак окропом і залиште на 1-2 години. Курагу з родзинками в одному посуді також залийте окропом і залиште на 1-2 години. Воду з кураги та родзинок злийте, доведіть її обсяг до 1,5 склянок і перелийте в сотейник. Засипте у воду промитий рис. Накрийте та варіть на слабкому вогні до готовності. Наріжте волоські горіхи (або подрібніть - як вам зручно). Мигдаль подрібніть у блендері (або як вам зручно). Наріжте курагу так, щоб вона була одного розміру із родзинками.

До готового рису додайте мед і розмішайте. У рисі має залишитися трохи води для перемішування меду, зайва волога випарується при перемішуванні. З маку злийте більшу частину води, а мак з водою, що залишилася, збийте блендером (або перетріть у ступці, або пропустіть через м'ясорубку). Складіть в одну зручну миску курагу з родзинками та горіхи, додайте макове сочиво. Додайте|добавляйте| теплий рис і перемішайте.

Кутя із пшениці

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Пшеницю перебрати та промити. Перед тим як варити, краще попередньо замочити її на ніч або на кілька годин. Залити пшеницю водою, додати щіпку солі та 1 ст. ложку рослинного масла|мастила| і варити до м'якості в товстостінній каструлі. Звичайній пшениці для пророщування, що вариться 2 години, знадобиться 3 склянки води. Для шліфованої пшениці достатньо 2 склянок води, а вариться вона лише 20 хвилин.

Мак залити окропом та залишити на 1 годину. Набряклий мак відкинути на сито або марлю, щоб стекла вся рідина. Перетерти блендером до появи білого молочка. Родзинки залити окропом на 20 хвилин, а потім злити воду.

Зазвичай різдвяна кутя заправляється не лише медом, а й узваром – сухофрукти необхідно промити, залити водою, довести до кипіння та проварити хвилин десять на маленькому вогні. Готову пшеницю перекласти в миску та остудити. Потім додати перетертий мак, обсмажені та трохи подрібнені волоські горіхи, родзинки, а також порізані сухофрукти із узвару. Налити в кутю узвар із медом та перемішати.

Старовинний рецепт різдвяної куті

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Відварити перлову і ячну крупу до повної готовності. Злити залишки води та дати охолонути крупам. Мак запарити на 20 хвилин окропом, після чого потовкти ступкою до появи молочка. Ячну та перлову кашу перемішати, заправити молоком, отриманим з маку. Підсолодити медом.

Різдвяна кутя з фруктами

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Пропарену крупу варити близько 1 години в підсоленій воді. Після варіння відкиньте її на друшляк і промийте крижаною водою. Видаліть зайву вологу і пересипте відварену пшеницю в глибоку миску. Промийте і додайте туди ягоди винограду, але без кісточок. Подрібніть волоські горіхи. Очистіть від шкірки та білих волокон мандарин чи апельсин. Яблуко промийте і наріжте, видаливши насіння. Наріжте фрукти великими кубиками і додайте|добавляйте| в миску. За фруктами додайте мед і мак. Акуратно перемішайте всі інгредієнти в мисці. Викладіть приготовлену кутю в піалу або блюдо. На свій смак прикрасьте її цукерками, печивом або іншими солодощами.

Різдвяна кутя з булгура

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Мак залийте окропом і залиште його на годину настоюватися і попаритися. Промитий булгур помістіть у велику каструлю та залийте його 400 г чистої води. Посоліть та перемішайте. Доведіть до кипіння на середньо великому вогні. Накрийте кришку і продовжуйте готувати крупу на маленькому вогні, не відкриваючи кришку. На це у вас піде 15-20 хвилин. Злийте з булгура зайву воду, якщо вона залишиться після того, як крупа приготується. Перекладіть її в глибоку миску.

Промиті та пропарені чорнослив та родзинки просушіть за допомогою паперових рушників і, уклавши на дошку, дрібно поріжте їх невеликими шматочками. Так само дрібно наріжте і волоські горіхи. Мак процідіть і подрібніть за допомогою занурювального блендера. Покладіть масу в булгур. Сюди ж додайте горіхи, родзинки, чорнослив та мед. Все ретельно перемішайте.