Перший день без одноразових пакетиків: що за брехня? Написано – копійка, а просять десять

Репортаж із столичних супермаркетів.

Ольга Владимирова

Ну що, ви готові прати целофанові пакетики, щоб використовувати їх багато разів? Чи навчилися без помилок вимовляти слово «авоська»? Либонь, (ось ще одне слово з минулого) забули, що з 10 грудня в магазинах скасовуються безкоштовні одноразові «маєчки» та кульочки, в які можна було набрати овочі чи цукерки?

Злорадно посміхаючись, кореспонденти «КП в Україні» вирушили по супермаркетах Києва відобразити для історії приголомшені обличчя покупців, які нічого не підозрюють, і... були самі приголомшені.

Ах, так, якщо раптом супермаркети образяться, повідомляємо – всі назви магазинів вигадані, а збіги випадкові.

Досить однієї копійки

Традиційно в нашому супермаркеті VARUS в обідню пору повно пенсіонерів - головних споживачів пакетиків. Яскравий помаранчевий напис про те, що тепер кульки платні – за 0,01 грн, читають не всі. Зазвичай відмотують пів рулону.

Інші, биті життям, яких ні на знижках, ні на макуху не візьмеш, кожен напис вивчають чи не з лупою. Тут уже два варіанти: найлихіші машуть рукою - «один раз живемо, гуляти так гуляти» - і беруть кульок, а хтось - «хрін ви на мені, буржуї, наживетеся» - зважує на терезах самотню брудну моркву (цікаво, як у такому вигляді її касиру віддавати?).

Попереджений - значить, озброєний: я пішов до магазину зі своїми кульками.  Чи даремно, перебуваю в багатомільйонній секті «хранителів вдома пакета з пакетиками». Але одного кулька не вистачило – здибалися яблука по акції. Довелося брати магазинний. Запитую у охоронця - так як його пробивати на касі самообслуговування?

- Та звідки я знаю? – дивується він. Але при цьому іноді звучно нагадує покупцям, що з сьогоднішнього дня шара закінчилася.

Жінка середнього віку, перегородивши візком вузький прохід, вголос читає напис «Пакет коштує 1 копійку». І раптом починає обурюватись:

- Що за брехня! Ось тут поряд зазначено, що 0,01 грн.! А це 10 копійок!

Втомлена задерганна продавщиця терпляче пояснює:

- Все правильно. 10 копійок – це 0,1 грн. А тут 0,01.

Через якийсь час складні математичні розрахунки в голові покупниці склалися, і вона розлючено починає набирати пакетики, як і раніше, загороджуючи прохід. Дивлячись на все це, продавщиця розсудливо радить:

– Ви беріть, 1 копійка – то мєлочі. От ці кульки допродаємо, то більше вже не буде. Не закуплятимемо..

Натомість молодь у математиці сильніша, а може, порахувала у своїх смартфонах і будує підступні плани:

- А давайте візьмемо один пакетик, дамо на касі 10 копійок і вимагатимемо здачу?

- Точно! 1, 2 та 5 копійок уже не ходять, подивимося, як вони нам дев'ять копійок знайдуть.

Ось хейтери!

У ковбасному відділі, отримавши зважені сосиски, уточнюю:

– А це платний пакет?

- З чого б це? Ніколи такого не було! – обурюється продавець.

- Ну так із сьогодні, - поясню.

– Ні, у нашому відділі платних пакетів немає!

І насамкінець – лайфхак для охочих заощадити 1 копійку. На касі самообслуговування чесно питаю у адміністратора, як мені заплатити за цей одинокий пакетик.

- Та ніяк, - махає вона рукою. – На звичайних касах завели ціну у систему – там пробивають. А на самообслуговуванні виходить за так.

«Беріть контейнери з дому»

Потім ми побували у «Великій кишені». Зміни в наявності, з кас зникли рулони «маєчок», нанизані на металеві прути. На стенді з рулонами пакетиків біля овочів з'явилися строгі таблички про новий закон, згідно з яким за кульочки тепер треба платити. Таблички допомагають слабо, багато покупців не в курсі того, що відбувається. Наприклад, пенсіонерки після питання «Чи готові ви платити за пакетики?» дивилися на нас як на юродивих.

- Доче, не бійся, вони безкоштовні, - погладила мене по руці одна з жалісливих.

Співробітники магазину, однак, зізналися: сьогодні їм видали обмежену кількість «маєчок», проте поки що вони залишаються безкоштовними. Коли за них окремо братимуть гроші та скільки – незрозуміло. Адже в теорії їхня ціна вже вбита у витрати магазину, і покупець все оплачує.

Судячи з табличок, розташованих біля рулонів «майєчок» у супермаркеті «Велмарт», ціни на пакети ще не встановлені.

- У магазині все без змін! Пакети видають безкоштовно, – повідомила знайома після походу до супермаркету.

А ось у «Новусі» закон дотримуються суворо.

«З сьогоднішнього дня ВСІ пакети платні. Навіть на рибі! Беріть контейнери з дому», - повідомив у одному з міських чатів постійний клієнт супермаркету.

За словами покупців, у супермаркетах АТБ на Подолі пакетики начебто роздають безкоштовно, проте табличка з магазину свідчить про те, що пакет без ручок коштує 0,09 грн., з ручками – 0,12 грн.

Щоправда, як довести, що ти приніс свій пакет, а не взяв магазинний – не зрозуміло. Вірять на слово, намагаючись визначити на око – раз пом'ятий пакет, значить точно вже використаний.

Натомість у магазині «Коло» ми не помітили маленьких пакетиків: вони зненацька зникли з прилавків.

- Вийшов новий закон, тож усі «маєчки» ми прибрали. Залишилися такі пакети, ми їх продаємо за 3 і 5 гривень, - пояснила ситуацію продавець, вказавши рукою на кульки зі знаком долара.

У черговому мінімаркеті нам відповіли так само. «Пакетиків більше немає: адже тепер не можна!». «А люди не сваряться?» - поцікавилися ми? «Поки що мовчать», - відповіли продавці.

Думка екологів

Порада від «зелених»: чим замінити целофан

Екоактивістка із Запоріжжя та наша читачка Юлія Калоша вже кілька років не користується «маєчками», щоб потім «не дихати гидотою і не їсти з залишками мікропластику». Юля вирішила відмовитись від пакетиків самостійно і давно знайшла їм заміну.

«Неправильно думати, що всі екоактивісти категорично проти пластику. Я вважаю, що пластик – класний матеріал, тільки користуватися ним потрібно грамотно. Наприклад, ми не відмовимося від одноразових шприців: це потрібний винахід. Проблема не в самому пластику, а в його кількості. А то в нас доходить до божевілля. Люди беруть безліч зайвих пакетиків, які рвуться ще до того, як їх донесли до каси».

За словами Юлі, відмовитися від одноразових «маєчок» не так уже й складно. Якщо йдеться про овочі та фрукти, краще використовувати багаторазові сумочки, які нескладно пошити своїми руками. В інтернет-магазині можна замовити спеціальні сіточки для овочів та тканинні сумки на зав'язках, що нагадують на вигляд органзу.

Звичайно, якщо йдеться про рибу чи м'ясо, відмовитися від звичного целофану непросто, але й тут Юля знайшла вихід: «По-перше, ці продукти можна пакувати в багаторазові судочки, а по-друге, можна використовувати щільні целофанові пакети. Після походу в магазин їх можна ополоснути під струменем води і наступного разу знову взяти із собою».