Гривня перейшла у наступ: до якого рівня впаде долар

Експерти пов'язують зміцнення національної валюти із зменшенням ймовірності початку військових дій з боку Росії та підвищенням облікової ставки НБУ.

flickr.com/National Bank Of Ukraine Національний банк України

Після відеозустрічі президентів США та РФ, що пройшла в середу, гривня почала зміцнюватися. Така тенденція збереглася й у наступні дні.

Як повідомили експерти компанії Alpari, за минулий тиждень курс долара до гривні помірно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 0,05-0,7%.

Так, з минулого четверга офіційний курс долара США, який встановлює НБУ, знизився з 27,23 до 27,22 грн (-0,05%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДілінг», за цей час знизилися з 27,25/27,27 до 27,07/27,09 (-0,7%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара у банках за тиждень знизилися з 27,19/27,40 до 27,04/27,24 (-0,5%/-0,6%). При цьому спред між середньою покупкою та середнім продажем скоротився з 0,8% до 0,7% за рахунок швидшого зниження курсу продажу порівняно з покупкою.

У четвер НБУ підвищив облікову ставку на 0,5 п.п. до 9%. Це рішення регулятора спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, покращення інфляційних очікувань та забезпечення стабільного зниження інфляції до цілей Нацбанку у 5%.

– Курс гривні у п'ятницю, 10 грудня, торгується на позначці 27,04 гривень за долар, – каже керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин. - Головним драйвером руху стало рішення НБУ підвищити облікову ставку до 9% із 8,5% річних. НБУ заявив про готовність підвищувати облікову ставку у разі реалізації інфляційних ризиків. Таким чином, очікування ринку підтвердилися, але оскільки регулятор збільшив ставку одразу на 0,5 в.п., це підтримало курс.

За словами експерта, ринок продовжує "перетравлювати" результати переговорів між президентами США і РФ, і нова інформація, що надходить, покращує настрої інвесторів.

– Зокрема, портфель гривневих ОВДП на рахунках нерезидентів 9 грудня збільшився на 1 млрд гривень, – каже Шевчишин. - Їхній оптимізм також підтримав позитив на світових ринках. Ситуація в енергетичній галузі залишається напруженою, і ринок очікує на активізацію енергоімпортерів, які можуть суттєво натиснути на курс гривні. Газотрейдери поки що діють дуже акуратно, купуючи невеликі обсяги валюти. Найближчим часом гривня може протестувати рівень 27 гривень за долар. НБУ активно викуповуватиме надмірну пропозицію валюти і стримуватиме її зміцнення, тому навряд чи ринок провалиться суттєво або надовго нижче за цей рівень. На рівні нижче 27 гривень за долар з'явиться спекулятивний попит, який підтримуватиме американський долар, повертаючи вище котирування.

За словами експерта, оцінити, як рішення НБУ щодо ставки позначиться на ставках по ОВДП, можна буде лише наступного тижня – аукціон у вівторок покаже, чи будуть нові умови цікаві нерезидентам для покупки. Якщо нерезиденти ухвалять нові умови, це може утримати гривню в діапазоні 27-27,5 гривень за долар.

Щоправда, курс долара може піти і нижче за психологічну позначку 27 гривень.

- На найближчий тиждень ми очікуємо на зниження курсу долара до гривні, - каже старший аналітик Alpari Вадим Йосуб. - Долар на міжбанку торгуватиметься за тиждень близько 26,95 грн. Готівковий долар у банках торгуватиметься за 26,9/27,1 грн.