Негода в Україні: понад 100 населених пунктів знеструмлено, рятувальники попередили про ожеледь та лавину

Найбільше від примх природи постраждали жителі трьох областей – Житомирської, Київської та Чернігівської.

Facebook/tala.didenko

В Україні внаслідок дощу та сильного вітру без світла залишилося 107 населених пунктів: спрацювали системи автоматичного захисту ліній електропередач (ЛЕП). Про це повідомили у прес-центрі ДСНС, додавши, що бригади обленерго вже займаються відновленням електропостачання.

Без світла залишилися мешканці таких областей:

У ДСНС також попередили українців про несприятливі погодні умови у низці регіонів. Так, у Києві, Київській та більшості областей країни буде сильний туман. Видимість становитиме лише 200-500 метрів.

У Києві та столичній області, у північних, Вінницькій та Черкаській областях очікується ожеледиця, на дорогах західних та північних областей - також. Оголошено I-й – жовтий – рівень небезпеки. Рятувальники попередили, що погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту дорогами та вулицями.

У високогір'ї Івано-Франківської та східної частини Закарпатської областей у зв'язку зі снігопадами та завірюхами зберігається значна сніголавинна небезпека (3-й рівень небезпеки).

Що обіцяють синоптики

За даними синоптика Наталії Діденко, найближчими днями в Україну повернеться тепло і «запахне» весною.

- Протягом 10-12 грудня – серед календарної зими – у південній частині України стовпчики термометрів максимально піднімуться до +10...+15 градусів. А у Криму, можливо, і на кілька градусів ще вище, – розповіла вона meteoprog.ua.

Водночас синоптик зазначила, що тепла погода буде нівельована сильним вітром.

- Наприкінці тижня у більшості областей вітер сягатиме штормових значень, - наголосила Діденко.

Синоптик додала, що Україна опиниться між активним циклоном із кількома центрами низького атмосферного тиску на заході та півдні та потужним антициклоном на північному сході.

Найбільш холодною залишиться західна частина України – там можливі навіть «невеликі мінуси», які спровокують ожеледицю. На вихідних у західних областях також очікується мокрий сніг та його налипання.