Клара Новікова розповіла, як Дмитро Гордон пропонував їй допомогу із в'їздом в Україну

Артистка розповіла, під які санкції потрапила через візит до Криму.

instagram.com/klaranovikovafanpage.

Російська гумористка Клара Новікова стверджує, що їй заборонили в'їзд в Україну через гастролі в Криму. При цьому артистка не перебуває на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України. Про це вона розповіла в інтерв'ю російській журналістці Катерині Гордєєвій.

- Я була у Криму на гастролях. Після того, як Крим – анексія, не анексія… Ми були зі спектаклем, була афіша. Я була не одна в цій виставі. Чомусь я, оскільки я киянка, можливо, тому... Мені не говорили, я навіть не знала, це я збиралася поїхати, мені сказали: "Перевір, ти там є", - поділилася Новікова.

За словами Новікової, вона не розуміла всю відповідальність за візит до Криму.

– Не розуміла. Більше того, якби я поїхала через Київ, через Україну, нічого цього не було б. Ось їм же було важливо, що я поїхала через… Отже, я визнаю Крим українською територією, якщо я їду через Україну. Я не знала. Я дізналася потім. Я поїхала б так, як я поїхала. Для мене був Крим – Кримом. Я там виношувала Машу у Гурзуфі. Я їздила туди на гастролі, я їздила відпочивати. Для мене Чорне море було Чорним морем. Я не розуміла. Я пам'ятаю, коли Крим відійшов Україні за Хрущова. Начебто став територією України. Це ж тоді не мало значення. Це потім здобуло. Ну тепер так, приписаний туди, - прокоментувала артистка.

Про те, що не може приїхати до Києва, Новікова дізналася випадково. За словами артистки, після цього вона звернулася за допомогою до українського журналіста Дмитра Гордона.

– Я хотіла поїхати туди і зрозуміла. Мені стали казати: "Ти перевір". Коли я попросила, щоб перевірили, моє прізвище опинилося в "Миротворці". Я написала листа Дімі [Гордону], я зателефонувала йому, що щось там сталося, а він почав пафос свій гнати. Я говорю: "Діма, а можна щось…", а він: "Я зроблю так, що ти зможеш приїхати, але я хочу, щоб ти мене не підвела". "У якому сенсі, Дімо?". "Ну, розумієш, ти будеш під моїм наглядом, так би мовити". Я кажу: "А що ти спостерігатимеш?" - "Ну, ти не будеш висловлюватися, там ходити, чогось говорити". А що означає "я під твоїм наглядом"? Ну що? Якщо я не перепишу номери танків, літаків, ти це маєш на увазі? Дімо, я до тата і мами на могилу, ти це знаєш. Те, що концертів там не могло бути, це зрозуміло, а ось це… Я не захотіла їхати до Діми, саме тому, що так було сформульовано. Як я могла приїхати до Києва, бути під наглядом та підвести Діму? В якому сенсі? – поділилася Клара Новікова.

ДОВІДКА

Кларі Новіковій 74 роки. Закінчила Київську студію естрадно-циркового мистецтва та московський Державний інститут театрального мистецтва. Популярність прийшла до артистки у другій половині 1980-х. Найбільш відома за номером "Монологи тітки Соні".