Що дарували Зеленському у 2021 році: від скляного автобуса до плаката із фразою Наполеона

«КП в Україні» вивчила, які презенти отримував від своїх колег та інших високопосадовців президент України.

Олена Галаджий

Для цього ми завітали до Фонду президентів України, який працює при бібліотеці ім. Вернадського. Цей фонд був створений президентом Леонідом Кучмою у 1996 році. Сюди двічі на рік передаються презенти, які український глава держави отримує під час іноземних візитів, а також поїздок Україною, офіційних зустрічей, культурних заходів.

Від Дуди – «Кримські сонети», від Байдена – чаша, а від Ердогана – краватка.

- Востаннє з Офісу президента ми отримували подарунки близько місяця тому. Усі вони представлені в окремій експозиції, - каже директор Фонду президентів України Володимир Удовик і показує на стіл із написом «Виставка останніх надходжень» (про раніше передані у фонд подарунки Зеленського тут ). - Придивляємось.

Від польського колеги Анджея Дуди український президент Володимир Зеленський отримав томик "Кримські сонети" авторства Адама Міцкевича. Ізраїльський президент Іцхак Герцог презентував Зеленському книги в оригінальному оформленні, присвячені трагедії у Бабиному Яру. Також він подарував українському президентові амфору із написом «Єрусалим». Сувенір із храму Гебеклі-Тепе Зеленський отримав від президента Туреччини Реджепа Ердогана. Ще один подарунок від турецького лідера – іменна краватка… з ініціалами Ердогана.

- Зазвичай президенту дарують речі, пов'язані або зі спільною історією країн, або передають унікальність країни дарувальника. Всі речі обов'язково ексклюзивного виробництва, - розповідає Володимир Удовик і зазначає: - Одяг президентам також дарують, але вони його не носять. Усі подарунки передаються до фонду. Та й як ви собі уявляєте, щоб президент одягнув краватку з ініціалами іноземного колеги?

Але навіть якби на подарунку були ініціали українського лідера, все одно використовувати його в особистих потребах не заведено. Саме тому не носить подарунок від посла Пакистану – іменну червону сумочку – перша леді України Олена Зеленська.

Серед останніх надходжень до фонду багато подарунків від високопоставлених осіб США: від президента Джо Байдена – чаша з білого металу, від міністра оборони Ллойда Остіна – скульптура з американським прапором, від Конгресу США – скляний виріб з гравіюванням орла та два преспап'є у формі орлів, від сенатора Біла Нельсона – плакат у рамці НАСА з прапорами США та України та плакат із фразою Наполеона Never interrupt your enemy when he is making a mistake, що у перекладі означає «Ніколи не заважай ворогові, коли він робить помилки». Раніше від американських віп-політиків Зеленський отримав піднос – від держсекретаря США Ентоні Блінкена, порцелянову попільничку – від посла США у Польщі Джоржетт Мосбахер.

Часто президентові дарують посуд. Наприклад, від міністра закордонних справ Туреччини Мавлюта Чавушоглу Зеленському піднесли фарфорове блюдо з кришкою для десертів, від турецького міністра оборони Хулусі Акара – фарфорову тарілку та комплект посуду ручної роботи з національним розписом, від прем'єр-міністра Словаччини – скляну вазу, від посла Єгипту - металеву тарілку з прапорами України та Єгипту. Унікальну фігурку автобуса із гутного скла із зображенням прапора Філіппін презентував Володимиру Зеленському посол Філіппін в Україні Леа Бейсінанг-Руїза.

Ікона на ящиках з-під патронів

Серед недавніх надходжень до фонду є й подарунки Володимиру Зеленському від співвітчизників. Наприклад, від однієї талановитої школярки президент отримав картину «Гордість нашої країни – державний прапор». Під час візиту до Кіровоградської області главі держави подарували плакетку з Гімном України та «Заповітом» Тараса Шевченка.

- Частина президентських подарунків представлена на виставці, що відкрилася 6 грудня у Маріїнському палаці та присвячена 30-річчю створення Збройних сил України. Як ви вже здогадалися, це подарунки, пов'язані з військовою тематикою та подаровані Верховному головнокомандувачу від військових: ікона, написана на ящиках з-під патронів, зріз дерева, в який вбиті гільзи патронів у вигляді тризубця, – розповідає Володимир Удовик.

БУДЬ В КУРСІ

Хто може потрапити до Фонду президентів та подивитися виставку президентських подарунків?

Усі бажаючі. Для групових екскурсій слід звернутись з офіційним листом на ім'я гендиректора бібліотеки ім. Вернадського Любові Дубровіної із проханням дозволити відвідати Фонд президентів України.

Екскурсії проводяться в дні роботи бібліотеки та з дотриманням усіх карантинних обмежень (подання сертифіката про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту, або сертифіката про те, що перехворіли на ковід).

Шкільні екскурсії також проводяться. Вартість – 225 гривень за групу до 15 осіб + по 15 гривень за кожну наступну людину (якщо група більше 15 чоловік).

Скільки подарунків-експонатів перебуває у фонді?

На сьогоднішній день у Фонді президентів України є близько 2300 подарунків главам держави. Це подарунки президентів Леоніда Кучми, Віктора Януковича, Віктора Ющенка, Петра Порошенка та Володимира Зеленського.

- З урахуванням того, що Леонід Кучма був президентом дві каденції, то, відповідно, його подарунків у фонді найбільше, понад 1200. Шостий президент України Володимир Зеленський отримав і вже передав до фонду понад 300 подарунків, - каже заввідділом пошуку та обліку документів фонду Оксана Бойко. – Враховуючи, що у нас невелике приміщення, то ми не можемо виставити усі президентські подарунки для огляду. Тому систематизуємо їх у тематичні експозиції, постійно оновлюємо виставку.

За її словами, не за горами відкриття експозиції найунікальніших подарунків президентам України.

- Там буде представлений найбільший подарунок (вовняний килим ручної роботи із зображенням 12 президентів – глав країн СНД розміром 5 на 4 метри) та найменший (флешка у вигляді машинки). Будуть і незвичайні – наприклад, струни для гітари та магніт - качка по-пекінськи, – розповідає Оксана Бойко.

Чи можна відвідати музей подарунків президентів України онлайн?

Поки ні Але незабаром це стане можливо.

– Так, ми плануємо створювати віртуальну виставку подарунків. Усі експонати отримають QR, за яким можна буде дізнатися все про цей подарунок: хто подарував, коли, – ділиться планами Оксана Бойко.