NASA встановило на зонд місії DART камеру української компанії Dragonfly Aerospace

Камера передасть на Землю зображення зіткнення ударного зонду місії DART NASA з астероїдом Діморфус.

Зображення ahundt/1097 images із сайту pixabay.com

Американська космічна агенція NASA встановила на зонд місії DART камеру компанії Dragonfly Aerospace. Це південноафриканська компанія, яку придбав відомий український бізнесмен Макс Поляков. Камера передасть на Землю зображення зіткнення космічного апарату DART з астероїдом Диморфос. Про це пише "Фокус" із посиланням на слова представників компанії.

"Наприкінці листопада NASA відправило в космос апарат DART, який має восени 2022 змінити траєкторію навколоземного астероїда Діморфос. Таким чином, у NASA хочуть перевірити здатність космічних апаратів змінювати траєкторію польоту потенційно небезпечних для Землі астероїдів. Момент зіткнення з астероїдом зафіксує спеціальний зонд, розміщений на космічному апараті DART. Це він зробить за допомогою камери Gecko виробництва компанії Dragonfly Aerospace", – цитує видання повідомлення компанії.

Камера Gecko, яку у NASA назвали Luke, встановлена на зонд LICIACube. Камера має велике сховище даних та здатна робити кольорові знімки й відео з високою частотою кадрів. Її маса всього 400 грамів, а обсяг сховища даних – 128 Гб. Вона може працювати при температурі від 0 до +30 градусів Цельсія, а знаходиться в робочому стані при температурі від -20 до +70С.

Місія DART стала першим у світі проектом, у рамках якого спробують змінити траєкторію руху астероїдів. Все це потрібно, щоб зібрати дані про те, чи зможе зіткнення космічного безпілотника з астероїдом захистити Землю від можливих негативних наслідків при його падінні на її поверхню.