Кондитер та екс-суддя кулінарного шоу "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати святковий торт "Червоний оксамит" та "Рафаелло". Рецепти вона опублікувала в Інстаграмі.
Інгредієнти для "Червоного оксамиту":
Бісквіт (розрахунок на форму 16 см):
- 2 яйця
- 170 г цукру
- 150 г кефіру
- 70 г вершкового масла
- 3 г розпушувача
- 3 г харчової соди
- 5 г какао-порошку
- 200 г борошна
- водорозчинний барвник (полуниця + малина)
Полунична начинка (розрахунок на 2 форми 14 см):
- 200 г полуничного пюре
- 20 г лимонного фрешу
- 50 г цукру
- 12 г кукурудзяного крохмалю
- 6 г желатину + 30 мл води
Крем-чіз (розрахунок на форму 16 см):
- 150 г маскарпоне
- 250 г крем-сиру
- 400 мл вершків
- 100 г цукрової пудри
Для декору:
- свіжа полуниця
- м'ята
Готуємо:
- Включаємо духовку на 165 градусів, режим "Конвекція" або "Низ-конвекція".
- Відправляємо в чашу комбайна яйця, цукор, барвник. Збиваємо до максимально стійкої піни.
- Розтоплюємо в мікрохвильовій печі вершкове масло і відправляємо його в чашу комбайна.
- Додаємо кефір, делікатно перемішуємо.
- З'єднуємо борошно, розпушувач, соду та какао.
- Відправляємо суху частину, просіявши через сито, в чашу комбайна.
- Повертаємо дно кільця фольгою, переклавши тісто у форму. Ставимо зверху на форму вантаж.
- Відправляємо випікатися у розігріту до 165 градусів духовку на 40 хвилин.
- Даємо бісквіту повністю охолонути у формі, форму обертаємо харчовою плівкою та відправляємо на ніч у холодильник.
Крем:
- Замочуємо желатин водою, перемішуємо, залишаємо набухати на 10-15 хвилин.
- З'єднуємо полуничне пюре та цукор з крохмалем, перемішуємо.
- Додаємо лимонний фреш, перемішуємо.
- Стаємо на середній вогонь, і помішуючи, заварюємо крохмаль.
- Знімаємо з вогню, додаємо в сотейник набряклий желатин, перемішуємо.
- Затягуємо дно двох кілець харчовою плівкою, борти форм прокладаємо всередині бордюрною стрічкою.
- Розливаємо масу формами, даємо охолонути.
- Відправляємо у холодильник на кілька годин.
Крем та складання торта:
- Додаємо у чашу всі інгредієнти, збиваємо до стійких піків.
- Знімаємо форму з бісквіту, розрізаємо поперек на 4 коржі.
- Перекладаємо 2/3 частини крему в мішок кондитерський без насадки.
- Викладаємо крем по спіралі від центру до краю на 1 корж, розподіляємо.
- Робимо з крему коржа борт, укладаємо полуничну начинку.
- Викладаємо зверху крем та 2 корж.
- Викладаємо також крем, а потім полуничну начинку і 3 корж.
- Закриваємо верх і боки торта крему, вирівнюємо.
- Робимо крихту з коржа бісквіту, що залишився, і декоруємо боки торта.
- Перекладаємо частину крему, що залишилася, в кондитерський мішок "Сент-Оноре".
- Прикрашаємо торт кремом, залишивши в центрі заглиблення.
- Викладаємо в центр торта шматочки свіжої полуниці, прикрашаємо м'ятою.
Інгредієнти для "Рафаелло":
Кокосовий бісквіт (на форму діаметром 16 см):
- 3 яйця
- 150 г борошна
- 110 г цукру
- 30 г кокосової стружки
- 4 г розпушувача
Кокосовий крем на форму діаметром 16 см:
- 250 мл кокосового молока
- 150 г кокосового молока, що згущує|згущає|
- 300 мл кокосових вершків
- 7 г желатину + 35 мл води
Готуємо:
- Включаємо духовку на 165 градусів у режимі "Конвекція".
- Збиваємо яйця та цукор до щільної маси.
- Змішуємо муку|борошно| з розпушувачем, відправляємо в яєчну масу, перемішуємо.
- Додаємо кокосову стружку, перемішуємо.
- Виливаємо у форму та відправляємо у розігріту духовку на 35-40 хвилин.
- Розрізаємо бісквіт вздовж на три рівні частини.
Крем:
- Замочуємо желатин у воді кімнатної температури, залишаємо на 10-15 хвилин.
- змішуємо кокосове молоко і кокосове згущене молоко і прогріваємо до ширяння на середньому вогні.
- Додаємо до молока желатин, перемішуємо.
- Переливаємо основу крему в миску, накриваємо плівкою в контакт, прибираємо в холодильник на кілька годин, потім розминаємо до однорідної консистенції.
- Збиваємо кокосові вершки та з'єднуємо з основою, перемішуємо.
Збираємо торт:
- Викладаємо ацетатну плівку вздовж борту форми діаметром 18 см.
- Кладемо на дно форми нижній корж, просочуємо його кокосовим молоком.
- зверху змащуємо кремом, заповнюючи простір у формі між формою та коржем.
- Укладаємо таким же чином ще 2 коржі.
- Забираємо торт у холодильник на 4-5 годин.
- Знімаємо форму та плівку з торта.
- Декоруємо борти торта до середини мигдальними пластівцями, зверху присипавши кокосовою стружкою.
- Викладаємо зверху цукерки "Рафаелло".