Новорічний стіл багато українців не уявляють собі без традиційних олів'є, картопляного пюре та, звичайно ж, котлеток. Однак їх можна легко замінити на більш сучасні та не менш смачні страви, які допоможуть зустріти символ Нового 2022 року – Чорного (Блакитного) Водяного Тигра.
Салат із чотирьох компонентів
Кулінарний блогер Людмила Борщ рекомендує почати готувати з найпростішого, але смачного салату, в яких входить лише чотири компоненти, які, здавалося б, несумісні на перший погляд.
- Цей салат смачний, ситний та легкий одночасно. Крім того, він бюджетний та його приготування займе зовсім небагато часу, - зазначила блогерка.
інгредієнти
- Варені яйця – 3 шт.;
- Плавлений сир - 2 пачки;
- Крабові палички – 200 гр;
- Морквина по-корейськи – 100 гр;
- Майонез;
- Сіль за смаком.
Приготування
Яйця дрібно нарізати. Плавлений сир на 10 хвилин покласти в морозилку, щоб його потім можна було нарізати кубиками. Порізати на шматочки та крабові палички. Всі компоненти змішати і додати до них нарізану невеликими шматочками моркву корейською. Додати майонез та знову перемішати. За необхідності посолити.
Домашня шинка
Її пропонує приготувати кулінарний блогер Ольга Матвій.
- Шинка виходить дуже смачна. Готувати її легко та просто. Можна використати різні види м'яса. На смак нагадує шинку в банку, - зазначила кулінар.
інгредієнти
- Форма 10/20
- Фарш курячий 750 гр
- Фарш свинячий 1 кг
- Вода 150 мл
- Сіль велика 1 чайна ложка
- Сіль нітритна 1 чайна ложка
- Картопляний крохмаль 1,5 столові ложки
- Перець 1 чайна ложка
- Паприка 1,5 чайні ложки
- Червоний перець за смаком
- Молотий лавровий лист 1/4 чайної ложки
- Часник сухий 0,5 чайної ложки
- Мускатний горіх 1 чайна ложка
- Сметана 2 ложки
Приготування
М'ясо з'єднати разом. Посолити Блогер пропонує з'єднати по чайній ложці звичайної та нітритної солі, крохмаль та всі спеції. Долити 150 мл. води та руками все добре перемішати. Для того щоб м'ясо добре просочилося, його можна поставити на ніч у холодильник. Проте можна випікати одразу. Форму застелити фольгою, перекласти туди фарш.
- Щоб не було порожнеч і було добре сформовано ковбасу, потрібно ложечкою відразу ж добре утрамбовувати. Якщо добре утрамбувати, то фарш повністю розміститися, - зазначила блогерка.
Зверху м'ясо змастити сметаною – щоб скоринка була апетитнішою. Можна змастити майонезом, - тоді вона буде жирнішою. Або накрити – але тоді скоринка не буде «золотистою».
Розігріти духовку на 150 градусів. І поставити на дві години. Дати ковбасі охолонути за кімнатної температури і прибрати на ніч у холодильник.
Салат "Чінгісхан"
Кулінар Наталія Михайлова пропонує цей варіант як заміну новорічному Олів'є. За її словами, салат готується дуже просто і легко, і подобається за рахунок незвичайного поєднання продуктів.
інгредієнти
- Відварений буряк 250 гр.
- волоські горіхи - 80 гр.
- чорнослив - 60 гр.
- сир - 80 гр.
- буряк - 2 шт.
- морква 1 шт.
- часник - 2 зубчики
- майонез – 100 гр.
- сіль
Приготування
Буряк відварити остудити і натерти на великій тертці. Поділити на дві частини. Одну частину викласти на блюдо, зверху зробити майонезну сітку. Відварене куряче філе остудити та нарізати кубиком. Покласти зверху.
Волоські горіхи подрібнити і посипати філе, зверху знову зробити майонезну сітку. Натерти зверху варену моркву та після неї - сир (на великій тертці). Зверху зробити майонезну сітку. Викласти дрібно нарізану чорнослив і викласти зверху.
Другу частину буряка, що залишилася, з'єднати з майонезом і подрібненим часником. Викласти зверху, розрівняти. Дати настоятися у холодильнику 1 годину.
Салат з авокадо та крабовими паличками
інгредієнти
- Авокадо 1шт
- Крабові палички 200 г
- Пекінська капуста 200г
- Консервована кукурудза 200г
- Кріп: маленький пучок
- Сіль: 1/3 год.
- Оливкова мало 2 ст.л
Приготування
Пекінську капусту нарізати. Додати до неї порізані кубиками крабові палички та кукурудзу. Авокадо почистити. Розрізати навпіл. За допомогою ножа зняти кісточку, а потім нарізати на шматочки. Кріп дрібно пошаткувати і посипати зверху. Салат посолити на смак і заправити оливковою олією.
Закуска «Перлина»
Прикрасить будь-який стіл та обов'язково сподобається символу Нового 2022-го року.
інгредієнти
- Тісто листкове бездрожжеве 500 гр
- Яйце для змащування 1 шт
- Крабові палички 180-200 гр (1 упаковка)
- Яйця курячі варені 2 шт
- Плавлені сирки 200 гр (3 шт)
- Часник 3-4 зубчики
- Майонез 2-3 ст.л (80 гр)
- Яйця перепелині 9 шт
- За бажанням зелень при подачі
Приготування
Листкове тісто попередньо злегка розморозити. Досить м'яке тісто розгорнути та розкласти на робочій поверхні. Розрізати на дев'ять рівних шматочків розміром приблизно 10*10 см. У кожного квадратика зрізати по два куточки, округливши їх. Після цього "округлити" краї кожного шматочка за допомогою пластикового ковпачка, "обробивши" три з чотирьох сторін. Кожну сторону квадратика, що залишилася рівною, «прихопити» рукою і трохи зібрати. Після цього зробити дерев'яною шпажкою або зубочисткою зробити невеликі борозенки - приблизно по 4 смуги на шматочок.
Вистелити лист пергаментом. Покласти туди заготовки і змастити збитим яйцем. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Поставити на 10-12 хвилин. Остудити. Паралельно приготувати начинку.
Крабові палички порізати якомога дрібніше. Відварені курячі яйця та плавлені сирки потерти на великій тертці. Видавити туди 3-4 зубчики часнику. Заправити майонезом. Ретельно перемішати.
Охололі мушлі розрізати на дві частини вздовж з боку ажурного візерунка, але не до кінця. Заповнити їх начинкою. Кожну прикрасити перепелиним яйцем. Викласти на блюдо.
Закуска з курячого філе
Ідеальна на Новий Рік. Красива, смачна і не зовсім звичайна, щоб здивувати гостей.
інгредієнти
- куряче філе - 700 г
- приправа для курки – 2 ч. л.
- олія рослинна - 1 ст. л.
- сіль – 1/3 ст. л.
- яйце варене - 1 шт.
- сир - 50 г
- помідор – 1/2 шт.
- цибуля зелена - 2 шт.
- петрушка - 2-3 гілочки
- майонез – 2 ст. л.
- сіль за смаком
Приготування
Куряче філе помити та обсушити вологими серветками. Нарізати тонкими смужками. Чим тонше смужки, тим зручніше її накручуватиме. Перекласти у миску. Посипати приправою, сіллю та олію. Перемішати руками. Дати промаринуватися приблизно 30 хвилин. Підготовлене м'ясо накрутити на трубочки (залізні або з фольги), намагаючись накручувати внахлест, щоб потім у трубочках не було дірок. Викласти на деко, встелене пергаментним папером. Помістити в розігріту до 180 градусів духовку та випікати близько 25 хвилин.
Яйце потерти на великій тертці, сир - на дрібній. Подрібнити ножем пучок зеленої цибулі. Половинку нарізаного помідора нарізати кубиками. Скласти всі інгредієнти в миску, засолити, заправити майонезом і перемішати.
Коли м'ясні трубочки охолонуть, вийняти з них металеві конуси. Заправити їх готовою сумішшю, проштовхуючи її зворотним боком чайної ложки. Викласти на блюдо.
Торт-салат з червоною рибою
інгредієнти
- червона риба з/с – 200 гр.
- яйця – 5 шт.
- сир – 250 гр.
- волоські горіхи – 60 гр.
- кріп - 1 пучок
- желатин – 15 гр.
- вода – 75 мл.
- грецький йогурт у сирну масу – 4 ст.л.
- грецький йогурт у прошарок – 3-4 ст.л.
Приготування
Желатин розвести за інструкцією у теплій воді. Сир натерти на дрібній|мілкій| терці|тертушці| і додати|добавляти| до нього підготовлений желатин, грецький йогурт і перемішати до однорідної суміші. Форму для випікання застелити харчовою плівкою. Викласти сир з желатином, сформувавши підлогу та боки. Для цього добре притискати ложкою, щоб зробити рівний та щільний шар. Поставити заготівлю у холодильник.
Нарізати червону рибу на невеликі кубики. У варених яєць відокремити білки від жовтків і окремо натерти. Окремо подрібнити кріп та горіхи. Замість майонезу можна взяти грецький йогурт, у якому додається сіль та сухий часник. У захолощену заготовку почати викладати шари продуктів, змащуючи кожен із них йогуртом і «утрамбовуючи» їх ложкою. Спочатку йдуть горіхи, потім жовтки, кріп, риба. Останнім шаром буде натертий білок. Після цього накрити харчовою плівкою та знову поставити в холодильник мінімум на дві години. Після охолодження салат добре тримати форму. Його потрібно викласти на блюдо, довільно прикрасити і ставити на стіл.
Тигровий торт
інгредієнти
Для коржів:
- Борошно 300 г
- Цукор 200 г
- Курячі яйця 3 шт.
- Молоко 240 мл
- вершкове масло 80 г
- олія 30 г
- розпушувач для тіста 10 г
- дрібка солі
- какао-порошок 2 ст. ложки
Для крему:
- молоко чи нежирні вершки 600 мл
- цукор 120 г
- яйце 1 шт.
- кукурудзяний крохмаль 50 г
- вершкове масло 50 г
- ванільний цукор 15 г
- дрібка солі
Для наповнення та прикраси:
- 1-2 банани та 5-6 ківі
Приготування
Борошно змішати з розпушувачем. Вершкове масло|мастило| розтопити. Яйця збити міксером, поступово додаючи цукор. Згодом додати туди розтоплене вершкове масло та олію. В останню чергу додається борошно з розпушувачем та молоко. Можна змішувати міксером на малих обертах. Тісто має вийти негустим. Поділити його навпіл. В одну частину додати какао-порошок та збити. У світле можна додати дві столові ложки борошна, щоб "порівняти" тісто по консистенції.
На лист викласти пергамент і починати викладати на нього «кола» з тіста, як нагадує фантазія. Можна спочатку світлі, потім темні вкраплення. Можна у шаховому порядку. Наприкінці можна зубочисткою «розтягнути» тісто, вирівнявши його на деку. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку та випікати на 15-20 хвилин. Готовність можна перевірити легким натисканням усередину – корж повинен «пружинити». Або дерев'яною паличкою – на ній не повинно залишатись тіста.
Перекласти корж на ґрати, щоб остигав. Паралельно приготувати крем. Яйце розбити в каструлю і збити віночком. Додати сіль, ванільний цукор та цукор. Знову збити. Всипати крохмаль і розвести холодним молоком, збиваючи і стежачи за тим, щоб не залишилося грудок.
Поставити на плиту та при постійному перемішуванні варити до загусання. Перекласти у ємність. Додати вершкове масло|мастило| і дати охолонути, періодично помішуючи. Остиглий корж зняти з паперу і нарізати шматочками.
Для наповнення знадобиться 1-2 банани та 5-6 ківі для оформлення. Збирати торт у мисці. Для цього її потрібно трохи змастити водою – щоб плівка лягла рівніше – і вистелити харчовою плівкою. Ківі очистити, тонко нарізати та викласти по стінці миски. Нарізати банан. Торт збирати, занурюючи шматочки коржа в крем і викладаючи у форму. Туди ж класти нарізані банани. Суміш потрібно періодично ущільнювати, щоб у торті не було порожнеч. Заповнивши форму, торт ще раз ущільнити, вирівняти. Закрити дно плівкою і поставити на кілька годин у холодильник – щоб торт добре просочився та «вхопився». Після цього розкрити плівку та перекласти готову страву на гарну тарілку.
Свинина святкова
Інгредієнти :
- Свиняча шия – 4 штуки по 200 гр
- Помідори – 250 гр
- Цибуля - 250 гр
- Сир – 200 гр
- Сметана 15% – 3 ст.л. (для м'яса)
- Сметана 15% – 1 ст.л. (для цибулі)
- Гірчиця – 1 ст.л. (для м'яса)
- Сіль – 1/3 ч.л. або за смаком (для цибулі)
- Перець – 1/4 ч.л. або за смаком (для цибулі)
- Оцет 9% – 1 ст.л. (для цибулі)
Приготування
Шийки нарізати так, щоб шматки залишилися цілими в основі, але при цьому порізаними шматочками. Змішати сметану та гірчицю. М'ясо покласти в ємність і залити його соусом, що вийшов. Залишити на 15 хвилин для просочення. Цибулю нарізати цибулю півкільцями. Покласти у ємність. Посолити та «пром'яти» руками. Додати 1 ст. ложку сметани, перець та оцет і добре перемішати. Помідори нарізати кільцями.
Деко застелити папером для випічки. Викласти туди шматки м'яса. На них покласти порізані помідори, а зверху цибулю із суміші. Запікати 30 хвилин при 200 градусах в заздалегідь розігрітій духовці. Готове м'ясо прикрасити потертим сиром. Після цього повернути до духовки ще на 5 хвилин до розплавлення сиру.
Кролик з вином та гірчицею
Новорічний рецепт від шеф-кухаря Володимира Ярославського.
Інгредієнти :
- 4 ніжки кролика (або 1 цілий)
- 2 великі цибулини
- 100г вина білого сухого
- Олія для смаження
- Сіль, перець, чебрець та розмарин
- Ложка борошна та вершкового масла
- 1.5 ст. ложки зернової гірчиці
Приготування:
Ніжки промити, просушити, обсмажити на олії з двох сторін і відкласти. На тій же сковороді одразу обсмажити нарізану цибулю. За необхідності можна додати олію. Смажити потрібно постійно помішуючи. Коли цибуля підрум'янилася, додати|добавляти| біле вино, довести до кипіння і варити 2-3 хвилини. Додати кролика, сіль, перець, трави та трохи питної води (або бульйону за бажанням). Накрити кришкою і нудити на повільному вогні години 2 – 2.5 – залежить від кролика.
М'ясо потрібно періодично перевертати, щоб ніжки постійно перебували в соусі з усіх боків. Чим повільніше вогонь – тим краще.
Коли м'якоть стала ніжною-ніжною, ніжки вийняти і процідити весь бульйон через сито. Цибуля через нього «протерти». Окремо зробити з борошна та олії соус Ру, який додати до бульйону. Туди ж покласти гірчицю і за необхідності посолити.
Повернути ніжки назад на сковорідку та гасити ще хвилин 10-15. Подавати краще із улюбленим гарніром.
Також на новорічний стіл можна приготувати цікаві рецепти з популярної мережі TikTok – там пропонується багато чого цікавого та смачного.