Суддя кулінарного шоу "Майстер-Шеф" Володимир Ярославський розповів про нюанси приготування медовика - одного з найпопулярніших в Україні "домашніх" тортів. Покроковим рецептом кухар поділився 5 грудня в Інстаграм.
- Медовик. Ніжний, просто казковий. Ви тільки спробуйте! - Розрекламував свою страву шеф.
інгредієнти
- Мед гречаний 200 грам
- Цукор 100 грам
- Яйце велике 2 шт
- Олія вершкове 100 грам
- Сода 10 грам
- Борошно 550 грам.
Готуємо:
Все, крім борошна, гріємо на водяній бані до піноутворення – це приблизно 60 градусів, потім всипаємо борошно та швидко замішуємо тісто, краще це робити дерев'яною лопаткою.
Охолоджуємо на столі під плівкою, і поки тісто ще ледь тепле, ділимо його на 5 коржів. Важливо зробити їх дуже тоненькими!
- Тому я працюю одразу ж на пергаменті – це дуже зручно – підмішую борошно та розкочую тісто прямо за формою паперу, – пояснив Ярославський. - Вам може знадобитися ще мука на цей процес близько 100 грамів.
Випікаємо прямо в духовці: температура 160 градусів, печемо до карамельного кольору. На це потрібно приблизно 6 хвилин - це важливо для смаку і взагалі, щоб у меді розпався оксиметилфурфурол (хоча останнім часом вважається, що мед можна нагрівати і цієї речовини дуже мало утворюється). Коржі після остигання дуже хрумкі та карамельні.
- До речі, їх можна приготувати заздалегідь - я робив так на роботі і зберігав коржики приблизно 2 тижні у контейнері із щільно закритою кришкою, - поділився лайфхаком суддя "МастерШеф".
На остиглі коржі наносимо крем:
- Сметана 20-25%-600г
- Вершки збиті 400г (30-35%)
- Мед 180г або цукор з медом
- Сік лимону 5г.
Змішуємо сметану з медом, додаємо збиті вершки та трохи лимонного соку для кращого смаку.
Збираємо медовик відразу у формі – можете взяти прямокутну, 26-28 см. Викладаємо коржики та перешаровуємо кремом.
- Дати настоятися ніч у холодильнику, найкраще накрити плівкою. Вранці торт ніжний як крем. Можете прикрашати за бажанням, – дав наостанок ще одна рада Володимир Ярославський.
Раніше Володимир Ярославський публікував рецепт сирних пончиків, а також розповів, як правильно смажити лосося та дав ульотний рецепт сирників. У свою чергу, Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом свинячих ребер барбекю, крилець теріяки та суперсніданку – панкейку з яблуками.
Також Ярославський розповів, як перетворити ранкову каву на секретний ритуал.