Туреччина заявила про готовність організувати діалог Зеленського із Путіним

Влада Анкари запропонувала створити майданчик для переговорів російського та українського лідера та вжити заходів для запобігання ескалації на Донбасі.

www.unn.com.ua

Турецька влада виступає проти будь-якого витка напруженості між Україною та Росією, оскільки з обома країнами має добрі стосунки. Щоб запобігти черговій ескалації в регіоні Туреччина готова організувати діалог між українським лідером Володимиром Зеленським та російським президентом Володимиром Путіним. Про це пише " Анадолу ".

- Безумовно, найкращим виходом було б вирішення питання самими сторонами, а саме Росією та Україною. То був би ідеальний варіант. Однак, якщо подібне не виходить, то Туреччина може зіграти роль, зробити конструктивний внесок у зниження напруженості. Анкара готова створити майданчик для діалогу і завдяки позитивним відносинам і з Москвою, і з Києвом, вжити заходів щодо недопущення ескалації. Багато країн Заходу немає мають подібних конструктивних зв'язків із Росією, і в цьому сенсі Туреччина вигідно відрізняється”, - заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калін.

За його словами, рішення прийматимуть самі учасники можливого діалогу, але президент Туреччини Реджеп Ердоган міг би зробити конструктивний крок для зниження напруженості між країнами.

- Останнє слово, звісно, за самими сторонами. Президент Туреччини може внести конструктивний крок та організувати діалог пана Путіна та пана Зеленського, що сприятиме зниженню напруженості, - зазначив він.

Як зазначив Калин, Туреччина виступає проти будь-яких процесів, які можуть призвести до нової війни у Донбаському регіоні.

- Ми від початку говоримо про це. Усі сторони відповідальні зниження напруженості. Є кроки, які має зробити Росія, є те, що потрібно зробити Україні, а також НАТО та Західному блоку. Важливо відмовитися від провокацій та напруження протистояння. Інакше постраждають усі. Україна і так зазнала серйозних збитків від протистояння останніх років, загинули тисячі людей. Знову заявляю, що Туреччина, і особисто президент Ердоган, готові зіграти роль, спрямувати процес у правильне русло, - наголосив речник Ердогана.

Про готовність виступити посередником між Україною та Росією напередодні заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Турецький лідер запропонував допомогти досягти миру на Донбасі. В офісі президента привітали пропозицію Ердогана, зазначивши, що Туреччина на сьогодні є "потужним гравцем" на глобальному політичному ринку. Тим часом, прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія "не є" учасником конфлікту і відхилила пропозицію Ердогана, зазначивши, що про це не може бути і мова.