ЄС дасть Україні 1,4 мільйона євро на облаштування кордону з Білоруссю

Про допомогу домовилися голова МВС Монастирський та посол ЄС Матті Маасікас.  

mvs.gov.ua

Україна отримає від ЄС 1,4 мільйона євро на облаштування кордону. Про це на зустрічі домовилися голова МВС Денис Монастирський та голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

- Своєчасна бесіда з Міністром Монастирським щодо ситуації на українсько-білоруському кордоні. ЄС солідарний з Україною, допомагає твердо та без шкоди для прав людини реагувати на гібридні атаки. Перше виділення 1,4 мільйона євро, інші пізніше, – написав посол у своєму Твіттері.

Згідно з повідомленням прес-служби МВС, Денис Монастирський запропонував перерозподілити частину бюджету другої фази спільного проекту EU4IBM "для невідкладного облаштування українсько-білоруської ділянки кордону та підвищення можливостей Держприкордонслужби".

Вранці у п'ятницю прем'єр-міністр Денис Шмігаль сказав у Верховній Раді, що на інженерне облаштування кордону з РФ та Білоруссю у бюджеті на 2022 рік передбачено 17 мільярдів гривень.

1 жовтня глава МВС заявив, що Україна має облаштувати держкордон з РФ та Білоруссю протягом 2022-2023 років. Монастирський сказав це, оглядаючи нещодавно зведену ділянку українсько-російського кордону у зоні відповідальності Луганського прикордонного загону у селі Россипне. Облаштована ділянка – довжиною понад 100 кілометрів. За словами міністра, це інтелектуальний кордон, і навіть із Києва можна відстежити порушення кордонів держави.

Загальна протяжність кордону України з РФ та Білоруссю перевищує 2500 км. Протяжність кордону України з РФ на суші – 1974 км, 409 км із них не контролюється Україною.