Набори з Третього рейху та Чиполіно: на яких новорічних іграшках можна заробити

Порийтеся на горищах, раптом там припадає пилом маленький клад.

Фото: olx.ua

Новий рік – пора подарунків, святкування, розваг. А ще час, коли можна заробити грошей. Достатньо лише заглянути у свої шафи, дістати коробки, що припали пилом за рік, і уважно подивитися на їх вміст. А ще краще перебрати сараї та горища, раптом знайдете що цінне.

Знаменитий «набір Чиполіно»

Почнемо із простого. Коли раптом у вас є набір скляних радянських іграшок у дуже хорошому стані, без тріщин, сколів та не битих, то за скриньку таких, якщо пощастить, ви можете виручити від 500 до 3000 гривень. Таких пропозицій в інтернеті багато. Ціна залежить насамперед від стану. Ідеально, якщо такими іграшками взагалі не користувалися.

Але набір набором... а по-справжньому цінних іграшок не так багато.

Як правило, це або поодинокі, унікальні та дуже незвичайні вироби, або ж із якихось серій, як, наприклад, вся серія «Чіполіно» з 14 іграшок. Ціна майже 100 тисяч гривень.

Якщо окремо, то Синьйора Помідора із цієї серії продають за 3000 гривень, Доктора Каштана продали за 10 500 гривень, а Детектива Моркоу – за 140 доларів.

Інші іграшки з цього набору нерідко продають за суми до 50 доларів.

Привіт із Третього рейху

Від наступного новорічного набору нам стало трохи ніяково. Набір, нібито знайдений у німецькому місті Гальшпах, належить до часів Третього рейху! Ціна божа – 8500 гривень. Чи не дойчмарок. Не знаємо, чи є в нашій країні шанувальники фюрера, принаймні поки що покупців не оголошувалося.

Якщо брати радянську історію, сріблястого Діда Мороза віддають за 2700 гривень!

Якщо у вас іграшка у вигляді кукурудзи, баклажану та інших овочів і фруктів – це серія іграшок, присвячена сільському господарству. За кожну можна отримати до 150 гривень.

Загалом оцінити новорічну прикрасу досить складно: рік випуску на них не пишуть. Оригінальні коробки донині теж майже ні в кого не дожили. Але загальний критерій все ж таки є. Цінуються радянські ялинкові грушки, виготовлені у 1950-1960-х роках. Тоді було два тренди: присвячені сільському господарству та мультяшні герої.

Іграшці 117 років

Перейдемо до прикрас, що використовуються під ялинкою. Наприклад, до іграшки, якій уже 117 років! За свого зеленого Діда Мороза власник хоче одержати 7500 гривень. Вага фігури до 1 кг.

Продає він і антикварні підставки під ялинку. За виготовлену у 1900 році можна також виручити 7500 гривень.

Діди Морози та Снігуроньки, а разом із ними і сніговики нерідко можуть коштувати від 1000 до 2000 гривень. Причому як із вати, так і з фарфору. А за окремі екземпляри на ОЛХ бажають отримати навіть 200 доларів. Наприклад, за фарфорову статуетку Діда Мороза, виготовлену Коростенським фарфоровим заводом з автографом В. М. Трегубової.

Листівки та марки

Ще одним важливим новорічним атрибутом були листівки. І має рацію той, хто їх не викидає, а колекціонує. Ціни за набори – від 500 до 1500 грн. Але є й окремі унікальні екземпляри.

Так, радянську листівку 1981 року, де зображений хлопчик із зайцем, продають за 1500 грн.

Інша новорічна листівка з олімпійським ведмедиком на Віоліті продається за 1280 грн.

А за німецьку листівку 1941 року, хай навіть підписану, просять 2000 грн!

Зустрічаються навіть лоти із новорічними марками. Так, один користувач продає колекцію випущених з 1962 до 1991 року лише за 500 грн.

По чім тигри для народу

2022 рік - рік Чорного Водяного Тигра. Фігурок звіра у продажу багато, але ми зупинимося на найцікавіших.

Один користувач з Дніпра продає статуетку тигра, виготовлену зі срібла 950-ї проби та вагою 902 грами, за 55 тисяч гривень!

Також, судячи з кількості оголошень, популярні картини з тиграми.

Одна з найдорожчих, яку ми там знайшли, коштує 9500 грн. Хоч до антикваріату не належить.

Тигри не оминули й гроші. 12 років тому НБУ випускав срібну монету у 5 гривень, присвячену року Тигра.

Карбують тигра на монетах не лише в Україні.

В Австралії Суматранського тигра зображено як на срібній монеті (ціна якої в Україні 2400 грн), так і на інвестиційній золотій, присвяченій року Тигра та випущеній до 2022 року.

Такі в Україні продають за 62 тисячі гривень.