Немає нічого кращого за романтичну зустріч Нового Року разом зі своєю другою половинкою. А щоб свято було не лише приємним та смачним, «КП в Україні» підібрала низку цікавих страв.
Закуски до новорічного столу
Тарталетки з вершковим сиром, авокадо та червоною рибою
інгредієнти
- Тарталетки (з пісочного тіста) - 14 шт (можна купити готові чи зробити самому)
- Риба червона солона - 200 г
- Сир вершковий (сирний) - 180 г
- Авокадо – 1 шт.
- Лимонний сік – 1 ст. ложка
- Огірок свіжий (для прикраси) – 0,5 шт.
- Петрушка свіжа (для прикраси) – 1-2 гілочки
- Листя салату (для подачі) – 2-3 шт.
Приготування
Авокадо вимити, розрізати навпіл, кісточку видалити. Нарізати кубиками (не очищаючи шкірку) і ложкою витягнути з них м'якоть у тарілку. Додати лимонний сік. Розім'яти авокадо вилкою до однорідного стану.
Додати у суміш вершковий сир. Знову перемішати до кремоподібного стану. Повинен вийти однорідний крем ніжно-зеленого кольору.
Тарталетки викласти на блюдо із листям салату. Наповнити їх начинкою за допомогою кондитерського шприца або звичайної чайної ложки.
Червону рибу нарізати дуже тонкими смужками. Згорнути кожну з них рулетиком та прикрасити тарталетки. Додати до риби нарізаний невеликими тонкими скибочками огірок. Можна прикрасити кожну тарталетку листочками петрушки та шматочками огірка.
Як приготувати тарталетку з пісочного тіста?
Інгредієнти:
- Олія вершкове (жирністю не менше 72%) - 150 г
- Борошно - 1,2-1,5 склянки
- Молоко – 1 ст. л.
- Яйце - 1 шт.
- Цукор – 1,5 ч. л.
- Сіль - 3 тріски
Приготування
Викласти масло в миску, додати цукор та сіль. Залишити на 15-20 хвилин, щоб масло розм'якло. Додати просіяне пшеничне борошно. Перемістити вміст миски у чашу кухонного комбайна. Додати яйце, молоко і ретельно перемішати. Якщо тісто рідке, додати ще борошна.
Викласти пісочне тісто на тарілку, накрити харчовою плівкою та помістити в холодильник на 15-20 хвилин. Взяти невелику частину тіста і викласти у форму для тарталеток (кексів). Обережно руками розподілити тісто так, щоб воно повністю заповнило форму до країв. Товщина тесту має перевищувати 2-3 мм. Те ж саме зробити з тестом, що залишився.
Проколоти тарталетки в середині виделкою, щоб вони при випіканні не піднялися. І відправити у розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Готові пісочні тарталетки потрібно виймати з форм холодними.
Куряче філе, запечене в беконі
інгредієнти
- Куряче філе - 500 г (2 шт.)
- Бекон копчений - 150 г
- Соєвий соус – 2 ст. ложки
- Мед - 1 год.
- Гірчиця їдальня – 1 ч. ложка
- Лимонний сік – 1 ст. ложка
- Сіль - 0,5 ч. ложки (за смаком)
- Перець мелений (суміш перців) – на кінчику ножа
- Кунжут (насіння) – 1 ч. ложка
Приготування
Куряче філе нарізати довгими смужками вздовж волокон шириною приблизно 2-3 см. Підготувати маринад. Для цього з'єднати в окремій мисці соєвий соус, мед, гірчицю та лимонний сік. Додати сіль та суміш перців, перемішати.
Половину маринаду вилити на м'ясо і залишити на 20 хвилин маринуватися. Духовку розігріти до 180 градусів.
Кожен шматок філе обернути на смужку копченого бекону. Викласти рулетики на деко або у форму, вистелену пергаментом. Зверху рясно змастити маринадом, що залишився. Присипати кожний рулет кунжутом.
Запікати в розігрітій духовці при 180 градусах 25 хвилин до готовності і рум'яного кольору.
Гарячі страви до новорічного столу
М'ясо у фользі по-італійськи
інгредієнти
- Помідори – 500-600 г
- Часник - 3 зубчики (15 г)
- Олія оливкова (Extra Virgin) - 1 ст. л. (15-20 г)
- Суміш прянощів "Італійські трави" (за бажанням - "Прованські трави") - за смаком
- Сіль за смаком
- Перець – за смаком
- свиняча шийка – 1,8 – 2 кг.
Приготування
На свинині зробити надрізи (такі, щоби помістилася начинка, але не величезні). Часник і помідори нарізати кружальцями. Фольгу змастити олією, посипати прянощами та сіллю, викласти на фольгу м'ясо.
У надрізи вставити нарізані помідори та часник. Посолити, поперчити та посипати прянощами. Все упакувати у фольгу. Помістити в духовку на 1,5-2 години за температури 180-190 градусів.
Кальмар, фарширований крабовими паличками
Інгредієнти :
- Кальмар - 2-3 тушки
- крабові палички – 100 грам
- рис – 100 грам
- цибуля ріпчаста - 1 штука
- Пучок зелені
- майонез – 1 ст. ложка
- сир твердий – 100 грам
- олія рослинна - 1 ст. ложка
Приготування
Кальмарів та рис відварити окремо у підсоленій воді. Цибулю очистити, дрібно нарізати і обсмажити на сковороді в невеликій кількості рослинної олії до прозорості.
Додати цибулю, нарізані крабові палички, потертий сир та зелень до рису. Заправити майонезом, щоб маса вийшла клейкою та щільною. За необхідності посолити. Наповнити тушки рисовою масою. Покласти у форму для запікання та відправити на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
Після цього вийняти з духовки, змастити майонезом тушку і повернути в духовку ще на 5-7 хв.
Салати до новорічного столу
Салат «Тигреня»
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Курка запечена - 100 г
- Огірки мариновані – 2 шт.
- Цибуля червона - 0.5 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Сир твердий – 30 г
- Майонез - за смаком
Для оформлення:
- Маслини – 8-10 шт.
- Варена ковбаса
Приготування
Куряче філе відварити в підсоленій воді або запекти в духовці. Нарізати маленькими кубиками. Відварити та очистити моркву, картопля, яйця. Цибулю та мариновані огірки дрібно порізати.
Перший шар складається з картоплі, яка викладається на тарілці у формі голови тигреня, солиться і змащується майонезом. Зверху покласти курку. Знову змастити майонезом. Після цього йде шар огірків. Поверх них кладеться подрібнена цибуля.
Яйця розділити на жовтки та білки. Жовтки натерти разом із твердим сиром на тертці і викласти поверх цибулі. Наступний шар – з тертої вареної моркви, яким покрити салат з усіх боків.
Дрібно нарізати маслини, залишивши пару штук для вух та носа. Натерти на терці яєчний білок.
Зробити вушка та ніс із половинок маслин. Морду та очі – з яєчних білків. Мова - зі шматочка вареної ковбаси, зіниці очей - з оливок, вуса - із сиру "кіска".
Салат «Ніжність»
інгредієнти
- Куряче філе – 1 шт.
- Ананаси консервовані – 200 г
- Сир твердий – 100 г
- Яйця – 4 шт.
- Сіль, перець - за смаком
- Майонез - за смаком
Приготування
Куряче філе залити водою, довести до кипіння, зняти піну та посолити. Варити на маленькому вогні 25-30 хвилин. Готове м'ясо остудити в бульйоні, після чого нарізати кубиками. Відварити яйця. З ананасів злити сироп і за необхідності нарізати шматочками.
Викласти куряче філе в креманки (або блюдо). Посолити та поперчити. Змастити майонезом. Зверху викласти шар ананасів, який також змащується майонезом.
Натерти твердий сир. Відкласти невелику кількість для верху, інше розкласти у креманки. Додати майонез.
Варені яйця очистити, відокремити білки та жовтки та натерти. Спочатку викладаються жовтки. Їх змастити майонезом та посолити. Після цього потрібно покласти білки, поверх яких гіркою укладається твердий сир.
Для прикраси салату можна викласти на сир ананас, зелень або гранатові зерна.
Десерти до новорічного столу
Листкове тістечко зі згущеним молоком
Інгредієнти:
- дріжджове листкове тісто – 1 упаковка (470 г);
- вершкове масло – 100 г;
- згущене молоко – 0,5 банки;
- лимонна цедра – 1 цитрус;
- волоські горіхи – для прикраси.
Приготування
Тісто розкотити у вигляді прямокутника. Розрізати на чотири частини, має вийти 8 аркушів. Деко застелити папером. Перекласти тісто на деко і поставити випікати на 15 хвилин|мінути| при 180 градусах до золотистості.
Паралельно приготувати крем. Для цього лимонну цедру потерти на дрібній тертці, змішати з|із| маслом|мастилом| і згущеним молоком. Усі коржі, крім верхнього, змастити кремом. Спресувати десерт, намазати останній корж і поставити торт у холодильник для просочення. Готовий десерт нарізати та посипати волоськими горіхами.
Цукерки «Рафаелло»
Інгредієнти:
- 380 г молока, що згущує|згущає|;
- 250 г кокосової стружки;
- 50 г вершкового масла|мастила|;
- 30 шт. мигдалю;
- щіпка ваніліну.
Приготування
Кокосову стружку помістити в глибоку миску, залишивши невелику кількість для обсипання. Додати ванілін та розтоплене вершкове масло, ретельно перемішати. Влити молоко згущене кімнатної температури і знову перемішати.
Маса повинна вийти досить густою. Накрити її харчовою плівкою та відправити в холодильник не менше ніж на 7 годин.
Підготувати горіхи. Для цього їх залити окропом на 3-5 хвилин, щоб легко зняти шкірку. Підсушити очищені горіхи на сухій сковороді приблизно 3 хвилини.
Вологими руками відщипнути шматочок охолодженої кокосової маси, покласти в її середину мигдаль і сформувати "кульку", який обваляти в кокосовій стружці, що залишилася. Зробити так для всіх цукерок. Після цього поставити домашні рафаелло в холодильник не менше ніж на 2-3 години.
Для романтичного вечора також можна використовувати один із рецептів, підглянутих нами у популярній мережі TikTok.