Святковий пудинг
ТРЕБА (на 8 порцій):
- 150 г фініків
- 150 г кураги
- 150 г горіхів пекан
- 75 імбирних цукатів
- 1 маленька гілочка свіжого розмарину
- 150 г сушеної журавлини
- 150 г ізюму
- 150 топленого нутряного яловичого жиру
- 150 г борошна
- 75 г товчених сухарів
- 200 мл молока
- 1 яйце
- 1 мандарин
- патока
- 50 мл віскі або коньяк для фламбування
- вершкове масло для змащування форми
ГОТОВИМО:
- 1,5-літрову миску змащуємо вершковим маслом.
- Видаляємо кісточки з фініків і дрібно-дрібно нарізаємо (можна блендером).
- Подрібнюємо також курагу, пекан, імбирні цукати та розмарин.
- Все це кладемо в чисту миску, додаємо журавлину, родзинки (промийте при необхідності), жир, борошно, сухарі та молоко.
- Розбиваємо туди яйце, натираємо цедру мандарина і видавлюємо сік. Все добре перемішуємо і перекладаємо в змащену маслом миску.
- Вирізаємо з пергаменту коло діаметром миски і накриваємо суміш як кришкою. Зверху закриваємо миску двома шарами фольги та обв'язуємо кулінарним шпагатом, сформувавши ручку, щоб було зручно переносити миску у велику каструлю.
- Переносимо миску в каструлю і наливаємо в неї воду, щоб вона доходила принаймні до середини миски.
- Варимо 4:00 на тихому вогні, при необхідності підливаючи в каструлю окріп.
- Після закінчення часу виймаємо миску, знімаємо фольгу і акуратно перевертаємо пудинг на блюдо сервіровки.
- Присмачуємо пудинг патокою. У розігріту сковороду виливаємо стос віскі або коньяку (витягнутою рукою, максимально відсунувшись від плити!). У сковороді спалахне полум'я. Обережно перелийте алкоголь на пудинг. Не бійтеся, полум'я швидко згасне (але будьте обережні!). Це надасть пудингу додаткового аромату.
Шуба-роли
ТРЕБА (на 12 - 16 ролів):
- 100 г філе солоного оселедця
- 2 листи норі
- 200 г відвареного буряку
- 150 г відвареної картоплі
- 1 відварене яйце
- 100 г відвареної моркви
- 100 г майонезу
- чорний перець
- 4 - 6 пір'я зеленої цибулі
- килимок для приготування роликів
ГОТОВИМО:
- З вечора відварюємо (або запікаємо у фользі) овочі до готовності. Натираємо на великій тертці та ділимо на дві частини.
- Килимок обгортаємо харчовою плівкою, викладаємо лист норі.
- Викладаємо буряк, розподіляємо тонким шаром, залишаючи вільний простір зверху та знизу. Змащуємо майонезом, присмачуємо перцем.
- Потім морква – майонез, картопля – майонез та яйце. У середину викладаємо смужки філе оселедця та пару пір'я зеленої цибулі.
- Згортаємо рол, формуючи округлу або квадратну форму за допомогою килимка (якщо ви не робили цього раніше, перегляньте відео в інтернеті).
- Так само робимо другий рол і прибираємо в холодильник на 2 години.
- Дуже гострим ножем ріжемо кожен рол на 6 – 8 частин.
Фарширована грудка індички
ТРЕБА (на 4 - 6 порцій):
- 800 г філе грудки індички
- 100 г твердого сиру
- 1 невеликий кабачок
- 1 солодкий перець
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 яйце
- сіль
- перець
- 1/2 ч. ложки уцхо-сунелі.
ГОТОВИМО:
- Кабачок, морква, солодкий перець, цибулю і половину сиру ріжемо дрібними кубиками, зсипаємо в одну миску, б'ємо туди яйце, солимо-перчимо, додаємо уцхо-сунелі, перемішуємо.
- Усередині шматків філе довгим гострим ножем робимо кишеньку і начиняємо її. Краї скріплюємо зубочистками. Зверху філе солимо і перчимо.
- Філе поміщаємо у форму для запікання, у форму наливаємо півсклянки води. Запікаємо 20 - 30 хвилин при 200 ° С, періодично поливаючи соком, що виділився.
- Посипаємо грудки сиром, що залишився, і запікаємо ще 5 хвилин.
- Остуджуємо, нарізаємо скибочками, подаємо.
Сирні Діди Морози з помідорів
ТРЕБА (6 порцій):
- 12 помідорів чері
- 200 г напівтвердого сиру
- 4 зубчики часнику
- 200 г майонезу
- 12 горошин червоного перцю
- 24 гвоздики
ГОТОВИМО:
- Томати миємо, сушимо, зрізаємо верхівку і чайною ложкою видаляємо м'якоть. Якщо помідорки не стоять рівно, зріжте тонкий шар з денця.
- Натираємо сир, давимо часник.
- Змішуємо сир, часник та трохи майонезу.
- Гострим ножем вирізаємо на помідорах трикутнички на місці бороди.
- Фаршируємо помідорки із гіркою.
- Видавлюємо майонез, формуючи бороду.
- Накриваємо шапочкою, робимо помпон з майонезу, з перцю та гвоздики – очі та носи.
- Подаємо на листі салату.