До зустрічі Нового 2022 залишилися лічені дні. Головне завдання кожної господині напередодні свята – здивувати рідних та друзів. Ми зібрали для вас рецепти страв, які прикрасять будь-який стіл.
М'ясні страви
М'ясо з чорносливом у мультиварці
Інгредієнти:
- морква – 150 г;
- цибуля біла - 150 г;
- часник – 6 зубчиків;
- перець чорний мелений - 0,5 ч. л.;
- мускатний горіх мелений - 0,5 ч. л.;
- чорнослив без кісточок – 150 г;
- олія - 5 ст. л.;
- сіль великого помелу – 2 ч. л.;
- лавровий лист – 4 шт.;
- вода – 1 ст.;
- м'ясо – 1 кг.
Спосіб приготування: М'ясо + 3 столові ложки олії обсмажуємо у мультиварці з відкритою кришкою 15 хв. Цибулю з морквою обсмажуємо окремо. Як тільки м'ясо, морква, цибуля підсмажилися, вливаємо склянку окропу і додаємо всі спеції (сіль, перець, мускат, лавровий лист). Включаємо режим "гасіння" на 1 годину. Додаємо чорнослив, розрізаний навпіл, часник, порізаний тонкими часточками. Включаємо режим "гасіння" і готуємо ще 45 хвилин.
М'ясні рулетики з начинкою
Інгредієнти:
- свинина – 700 г;
- майонез – 4 ст.л.;
- часник – 3 зубчики;
- чорний мелений перець – за смаком;
- сіль за смаком;
- прованські трави – 2 ст.л.;
- сир – 70 г;
- олія - 2 ст.л.
- морква – 1 шт.;
- зелень – за смаком.
Свинину нарізати на шматочки товщиною близько 1 см і відбити молоточком з обох боків. Для маринування взяти майонез, додати прованські трави, подрібнений часник, сіль. У чашку зі шматочками свинини викласти маринад, перемішати. Накрити чашку харчової плівкою та поставити в холодильник на 1 годину. Для начинки натерти моркву на великій тертці. Зелень дрібно|мілко| нарізати. З'єднати моркву та зелень, додати сіль, перець, перемішати.
На шматочок відбитого м'яса викласти трохи начинки та згорнути у рулетик. Кожен рулетик обмотати ниткою. Викласти рулетики в змащену олією форму. Накрити форму фольгою. Запікати в духовці 40 хвилин|мінути| при температурі 180 градусів.
Страва з риби
Запечена скумбрія з лимоном
Інгредієнти:
- скумбрія – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- цибуля - 1 шт.;
- сметана – 100 г;
- приправи для риби;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування: По черевці скумбрії робимо неглибокий поздовжній надріз і акуратно виймаємо начинки. Нарізаємо впоперек на 4-5 порційних шматочків. Робимо борти з харчової фольги і кладемо на лист. Перекладаємо підготовлені шматочки риби.
Столову ложку сметани змішуємо із чайною ложкою улюбленої приправи для риби. Злегка солимо і перчимо кожен шматок, а потім обмазуємо ароматним соусом. Очищену цибулину та лимон нарізаємо кружальцями. Закладаємо по скибочці лимона та цибулі між шматочками скумбрії. Готуємо скумбрію у фользі в попередньо прогрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин, після чого даємо зарум'янитися хвилин 10-15 при 180 градусах.
Лосось під часниково-лимонним маринадом
Інгредієнти:
- філе лосося – 800 г;
- вино біле сухе – 0,5 склянки;
- лимон – 1 шт.;
- часник – 1 головка;
- імбир тертий – 50 г;
- оцет – 1 ст.л.;
- цукор – за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- сіль за смаком.
Філе риби добре вимити і розділити на чотири порції. Часник та лимон очистити, натерти або порубати за допомогою кухонного комбайна. Додати оцет, біле сухе вино, тертий імбир, сіль, цукровий пісок. Масу розтерти до однорідного стану. Шматки риби натерти отриманим маринадом, поставити в холодильник на дві години.
Вегетаріанські страви
Запечена картопля в молоці в духовці
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- молоко – 1 л;
- олія вершкове - 100 г;
- цибуля ріпчаста - 1 головка;
- перець чорний мелений - за смаком;
- спеції та сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
Ретельно вимити, очистити та нарізати кружальцями бульби картоплі. Цибулю нарізати кубиками. Обидва інгредієнти змішати, додати|добавляти| сіль|соль| і мелений перець, будь-які сухі спеції. Масу викласти у форму для запікання шаром п'ять сантиметрів, залити молоком. Поверхзапіканки викласти нарізане шматочками вершкове масло. Пекти при температурі 200 градусів протягом 15 хвилин, потім температуру зменшити до 150 градусів, пекти ще 40 хвилин.
Картопляна запіканка з помідорами "Серпантин"
Інгредієнти:
- картопля – 5 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- сіль – 0,5 ч.л.;
- чорний мелений перець – 0,25 ч.л.;
- оливкова або рослинна олія - 50 мл;
- базилік сушений – 2 ч.л.;
- часник – 3 зуб.
Картоплю ретельно вимити і нарізати кружальцями товщиною 5 мм. Деко змастити олією, викласти картопляні кружечки. Посолити за смаком. Часник очистити, роздавити у ступці чи пресі. Додати базилік та олію, перемішати. Змастити рясно пікантним маслом картоплю за допомогою силіконового пензлика. Помідори помити, нарізати кружальцями, укласти поверх картоплі, трохи посолити. Цибулю очистити, нарізати кільцями, покласти на помідори, створюючи ілюзію серпантину. Трохи збризкати маслом. Запікати картопляну запіканку з помідорами в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хвилин.