Символом Нового року 2022 буде Чорний Водяний Тигр – імпульсивна та вибаглива тварина, вдача якої «пом'якшена» водною стихією. Враховуючи характер символу наступного року, новорічний стіл має бути різноманітним та багатим. «КП в Україні» підготувала низку рецептів дієтичних страв, які можна поставити на стіл вибагливому Тигру.
Дієтичний салат з курячою грудкою
Цей салат готується без майонезу, і це чудовий варіант для тих, хто слідкує за своїм раціоном. У цей салат можна додавати всі овочі, що є під рукою. Обов'язкові солодкий перець, томати та свіжі огірочки. Також не можна без листя свіжого салату. При можливості та бажанні можна додати кріп, петрушку, кінзу, шпинат, руколу тощо.
Курячі грудки попередньо потрібно запекти або відварити. Для заправки знадобиться йогурт (замість нього можна використовувати оливкову олію чи сік лимона).
Інгредієнти :
- куряча грудка - 100 гр.;
- листя салату – 3 шт.;
- дрібні помідори – 3-4 шт.;
- свіжі огірки – 2 шт.;
- солодкий перець – 1 шт.;
- зелень – за смаком;
- йогурт – 1 ст. л.;
- сіль, перець – за смаком;
- дієтичний сир – 10 гр.
Приготування
Салатне листя помити, просушити кухонними паперовими рушниками. Листя порвати руками чи нарізати. У вимитих та висушених помідорів вирізати місце зростання плодоніжки, нарізати їх часточками. Огірки з обох боків обрізати та нарізати довгастими шматочками.
Відварену з овочами та спеціями курячу грудку остудити, нарізати невеликими шматками. Замість варіння можна змастити її спеціями та запекти у фользі, або нарізати грудку шматочками та підсмажити на сковороді без олії.
Солодкий перець очистити від насіння та вимити, нарізати смужками чи кубиками.
Підготувати страву. Покласти на нього салатне листя, овочі та куряче м'ясо, присолити і поперчити, полити йогуртом. Поверх натерти дієтичний сир. Салат готовий.
Вірменський хоровац
Вірменський хоровац – унікальна східна закуска, яка складається з печених овочів, приготованих у духовці чи на грилі. Відмінно підходить як самостійна страва або доповнення до шашлику та інших м'ясних страв.
Інгредієнти :
- баклажани – 3 шт.;
- солодкий перець червоного кольору – 2 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- олія оливкова – 10 мл;
- цибуля-ріпка - 1 головка;
- часник – 5 часточок;
- петрушка – 1 пучок;
- сіль - 1 ч. л.
Приготування
Овочі промити і просушити рушником. Помістити на півгодини до духовки на максимальній температурі. Після цього овочі очистити від шкірки, серцевинки при необхідності видалити, хвостики зрізати. Томати, перець та баклажани порізати великими кубиками. Подрібнити зелень.
Часник очистити, порізати тонкими та довгими смужками. Додати до овочів. Посолити салат, ретельно перемішати. Заправити закуску оливковою олією.
Кошики з нуту з начинкою
Інгредієнти :
На 10 кошиків
- 1 склянка сухого нуту
- 100 гр. вершкового масла
- 5 ст. борошна (+-)
- дрібка солі
Для солодкої начинки:
- 150 грам вершкового сиру
- фрукти в сиропі, джем або варення
Для несолодкої начинки:
- 150 гр. вершкового сиру
- 1 ст. червоної ікри
- зелена цибуля для прикраси
Приготування
Нут замочити на 2 години у холодній воді. Відварити до м'якості і потовкти в пюре. Додати масло|мастило|, муку|борошно|, сіль|соль| і замісити м'яке, еластичне тісто. Розкласти його формами для кексів, сформувавши кошики. Поставити на 30 хвилин у холодильник.
Духовку розігріти до 180С і випекти кошики до готовності приблизно 20-25 хвилин. Остудити.
Наповнити їх вершковим сиром. До одних додати як прикрасу фрукти або варення, до інших - ікру та цибулю.
Рулети з індички
інгредієнти
- 700 грам філе грудки індички;
- 150 г сиру жирністю 9%;
- 150 г свіжого шпинату (можна взяти 80 г замороженого);
- 30 г червоного солодкого перцю;
- 1 яйце;
- 1 чайна ложка солі;
- щіпка меленого чорного перцю;
- щіпка орегано;
- 1–2 столові ложки оливкової олії
Приготування
Вимити та обсушити філе грудки індички. Зрізати весь жир. Нарізувати м'ясо пластами і відбити до товщини 3-5 мм. Посолити та поперчити.
Частину солодкого перцю дрібно порубати. Розморозити заморожений шпинат і, віджавши зайву рідину, порубати дрібно. Згасити його до м'якості на оливковій олії, остудити і подрібнити у блендері разом із сиром. Додати|добавляти| збите віночком яйце, червоний солодкий перець, сіль|соль|, мелений чорний перець, орегано або інші спеції за смаком і розмішати. Якщо суміш виявилася занадто рідкою, її можна загуснути висівками.
Пласти індички змастити сирною шпинатною сумішшю і згорнути рулетами. Кожен із них загорнути в кулінарну фольгу або плівку, придатну для термообробки (наприклад, розрізаний рукав для запікання). Налити в чашу 4 склянки води, скласти підготовлені рулетики в лоток-пароварку і готувати на програмі «Варка на пару» 20 хвилин (після закипання).
Проколоти фольгу або плівку, щоб стек бульйон. Рулети остудити у загорнутому вигляді та покласти в холодильник. Після цього зняти фольгу або плівку і нарізати скибочками.
Котлети із червоної риби
інгредієнти
- 500 г філе сьомги, лосося або горбуші;
- 1 невелика цибулина (90 г);
- 1 середнє яйце;
- 2 гілочки кропу;
- 1/2 ч. ложки солі;
- мелений чорний перець, лимонна цедра;
- 2-3 ст. ложки оливкової олії
Приготування
Цибулину очистити і дрібно нарізати. Кріп вимити і висушити. Видалити стебла та подрібнити. Рибну м'якоть подрібнити в блендері, але не до пюре (потрібно, щоб ще залишалися шматочки). Яйце розмішати вилкою або віночком. Змішати рибний фарш з яйцем, цибулею та кропом, посолити та поперчити, за бажанням можна додати лимонну цедру.
Вологими руками сформувати котлети. Налити в чашу мультиварки оливкова олія. Викласти котлети та поставити страву на програму «Випічка» на 20-30 хвилин. Котлети готуються із закритою кришкою мультиварки. Через 10-15 хвилин їх потрібно перевернути, після чого знову закрити кришку та продовжити готувати.