Барбадос офіційно став республікою. Перше звання Національного героя надали Ріанні

З боку королівської родини на церемонії був присутній спадкоємець престолу принц Чарльз.

ТОБІ МЕЛВІЛ/REUTERS

В останній день осені острів Барбадос у Карибському морі офіційно став республікою, вийшовши з-під правління британської монархії. Як пише Reuters, у зв'язку з цим опівночі 30 листопада на площі Героїв у Бріджтауні спустили королівський прапор, оголосивши про перехід Барбадосу до нового конституційного статусу.

На заході була присутня суддя та експосол Сандра Мейсон. Вона склала присягу на вірність своїй країні і стала першим президентом Барбадосу. Її вітали сотні людей на мосту Чемберлен.

Урочиста церемонія продовжувалася салютом, барбадоською музикою та танцями, а політики говорили про кінець колоніалізму. На церемонії була присутня барбадоська співачка Ріанна, якій надали статус Національного героя.

З боку королівської сім'ї на церемонію прибув спадкоємець престолу принц Чарльз. За даними Reuters, під час спуску прапора він був похмурий.

– Створення цієї республіки пропонує новий початок. З найтемніших днів нашого минулого і жахливих часів рабства, що назавжди заплямувало нашу історію, люди цього острова прокладали свій шлях з надзвичайною силою духу, - зазначив принц Чарльз у промові.

Королева Єлизавета II надіслала Барбадосу вітання зі знаменним днем та побажала щастя, миру та процвітання.

Барбадос здобув свою незалежність від Великобританії у 1966 році. Тоді ж він став незалежною суверенною державою, але Єлизавета II залишалася конституційним монархом країни. Під британською короною Барбадос був майже 400 років – з 1625 року, коли перші англійські кораблі прибули на острів.

У вересні 2020 року Барбадос оголосив про своє рішення розлучитися з монархією. Рішення було прийнято на тлі посилення глобальних дебатів про згубну спадщину колоніалізму та расову несправедливість. Після оголошення республіки острів разом із 54 іншими країнами входитиме до Співдружності націй.