Глава МЗС заявив, що Росія може спробувати підірвати архітектуру безпеки в Європі

Дмитро Кулеба вважає, що спроби можуть зробити вже зараз, поки наші партнери зайняті внутрішніми справами.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спрогнозував найгірший сценарій наслідків від дій Росії. За його словами, російська сторона може зробити спробу підірвати архітектуру безпеки в Європі та силою перекреслити кордони, як раніше з Кримом та Грузією. Про це пише " Укрінформ ".

- За найгіршим сценарієм, Росія може спробувати підірвати архітектуру безпеки в Європі, що склалася після Холодної війни, і силою перекреслити кордони знову, як це вона вже робила у 2008 році в Грузії та у 2014, коли окупувала український Крим та розпочала війну у східному регіоні України - на Донбасі, - заявив Кулеба під час онлайн-брифінгу.

За його словами, Росія може спробувати зробити це зараз, допоки європейські партнери України зайняті своїми внутрішніми справами. Як зазначив глава МЗС, у Німеччині нещодавно пройшли вибори, і незабаром вони мають відбутися у Франції. У зв'язку з цим російська влада може вважати, що зараз західні країни "ослаблені".

У ході брифінгу Кулеба представив пакет заходів стримування РФ із трьох рівнів – політичного, економічного та безпечного. Згідно з документом, на першому рівні Україна закликає дати чіткий сигнал, що ціна за подальші дії проти територіальної цілісності чи суверенітету України буде високою, і росіяни зустрінуть негайну та невідпорну відповідь. Другий рівень передбачає початок дискусії всередині трансатлантичного співтовариства щодо особливих економічних обмежень проти Росії. Третій рівень складається із посилення співпраці з Україною у секторі безпеки та оборони.