ВАКС залишив екссуддю Чауса під цілодобовим домашнім арештом

Запобіжний захід підозрюваному продовжили до 24 січня 2022 року.

nabu.gov.ua

Вищий антикорупційний суд продовжив запобіжний захід колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу. Підозрюваний перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. Про це повідомляє прес-служба Центру протидії корупції.

- Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом ще два місяці – до 24 січня 2022 року. Він повинен носити електронний браслет і дотримуватися інших обов'язків. Таке рішення було ухвалено суддями Вищого антикорупційного суду у складі Євгена Крука, Інни Білоус та Олексія Кравчука, - заявили у відомстві.

Під час засідання адвокат екс-судді просив пом'якшити запобіжний захід Чаусу, щоб той міг працювати і заробляти гроші. Захисник зазначив, що у підозрюваного є неповнолітній син та мама, у якої згорів будинок.

- Адвокати надали гарантію від ФОП, готового взяти Чауса на роботу, якби йому змінили запобіжний захід. Але прокурор заявила, що Чаус п'ять років ховався від правосуддя, просив притулок у Молдові, де навчається його син, тому є ризик, що у разі зміни запобіжного заходу екс-суддя може втекти, - підкреслили у відомстві.

Суд відмовив у клопотанні захисті та залишив Чауса під цілодобовим домашнім арештом. Також суд переходить до розгляду справи по суті – перше засідання призначено на 30 листопада.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Микола Чаус працював суддею Дніпровського районного суду Києва. Скандал навколо нього нашумів у 2016 році, коли правоохоронці знайшли у його будинку гроші, законсервовані у трилітрових банках. Суддю підозрює в отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів. Верховна Рада дозволила затримати Чауса та притягти його до відповідальності, але той скористався імунітетом судді та залишив територію України. Силовики оголосили його у розшук.

У квітні стало відомо, що Чаус перебуває у Молдові. Українська сторона подала запит Молдові на екстрадицію екс-судді до України, де він має постати перед судом. Тим часом адвокат Чауса заявив про його викрадення - суддю викрали у Кишиневі та відвезли у невідомому напрямку.

Наприкінці липня зниклого екс-суддю знову знайшли, але вже на території України. Як з'ясувалося, Чаус перебував у полоні, до нього застосовувалися тортури. Співробітники СБУ забрали його з Вінницької області і через кілька днів лише передали до рук детективам НАБУ. У серпні ВАКС обрав запобіжний захід Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту, поклавши на нього низку зобов'язань.