Нарколог: Те, що українці стали більше пити – один із побічних ефектів локдауну

Експерти вважають, що ідея ВООЗ про всесвітній «сухий закон» не позбавлена сенсу.

Зображення Social Butterfly із сайту Pixabay

У п'ятницю ввечері кошики покупців на касах українських супермаркетів відчутно важчають та брязкають склом. Для когось це спосіб розслабитись після трудового тижня, хтось так готується до вихідних, а у когось і вчора «побрязкувало», і завтра буде. Україна входить до п'ятірки країн з найвищою кількістю смертей від алкоголю, і перспектив покращення такого стану речей, на жаль, немає. А ось «обґрунтувань» чомусь все так – скільки завгодно.

По-перше, без спиртного у нас не буває свят, побачень та дружніх зустрічей. По-друге, горе, проблеми та труднощі у виставі українців «заліковуються» якраз алкоголем. Втратив роботу, посварився з дружиною, піднялися ціни, начальник – дурень – все вирішується просто, хай ненадовго, проте швидко. Всього-то піти в магазин і побродити між полицями з ошатними «ліками» на будь-який смак і гаманець, передчуваючи майбутнє розслаблення.

Людям нічим себе зайняти

«Остаточним папером», як казав професор Преображенський у булгаківському « Собачому серці », стала пандемія, якою можна виправдати все, що завгодно. Погіршення економічної ситуації, закриття підприємств, страх втратити роботу, депресії, проблеми в сім'ї, перехід в онлайн і вимушене «ув'язнення» у чотирьох стінах – все це призвело до загострення проблем алкоголізму в усьому світі. І Україна, для якої це лихо є, на жаль, традиційним, не стало винятком.

У 2020 році, на старті ковидної пандемії, підвищений попит на алкоголь був викликаний карантином, побоюванням, що випивка в магазинах закінчиться, і теорією «профілактики», за якою вживання міцних напоїв захищає від інфікування коронавірусом. Минуло півтора роки – перебоїв зі спиртним немає, глобального локдауну немає, всі пристосувалися до нових умов і нарешті розібралися, що вразливість вірусу до впливу алкоголю стосується лише дезінфекції поверхонь спиртовими розчинами, а не вживання «всередину». Проте менше пити українці не стали.

– Пити стали більше, і справа тут не лише у ковіді, а у зайнятості, – каже лікар вищої категорії, психіатр, психотерапевт, нарколог, провідний спеціаліст Центру психотерапії та медичної психології (м. Київ) Євген Онищенко. – І це побічні ефекти локдауну: у людей стало більше вільного часу, їм нема чим себе зайняти, нікуди піти, нема з ким поспілкуватися – звичні зв'язки зруйновані. І найпростіше та найдоступніше – це алкоголь. І не тільки, до речі, він, а й «травка», яку потихеньку просувають до свідомості суспільства, і її вживання теж зростає. Якщо людей старшого віку виходом стає алкоголь, то молодих – «травка». Ковід створює сприятливу ситуацію для того, щоб люди вбивали себе.

Щодо поняття «культура споживання алкоголю», ми, звичайно, споживаємо «культурно» – під гуляння, пісні, анекдоти. Але вимираємо – достатньо подивитися на те, як зменшилась кількість населення за роки незалежності. Якщо ж говорити про вплив алкоголю на смертність, скажімо, нещасний випадок може статися з будь-якою людиною. Але за статистикою, з тими, хто п'є, вони відбуваються в 3-4 рази частіше.

40% чоловіків працездатного віку вбиває спиртне

Надмірне вживання спиртного, безумовно, пов'язане зі смертністю. За даними ВООЗ, Україна посідає у світі четверте місце серед жінок та п'яте серед чоловіків за кількістю померлих від алкоголю. У дослідженні, підготовленому командою Міжнародного медичного корпусу, фахівцями ВООЗ, вченими та лікарями, у чоловіків серед найбільш поширених причин смерті, безпосередньо пов'язаних з алкоголем, - вбивства, сепсис, грип та пневмонія, утоплення та самогубства. За підрахунками, близько 40% смертей серед чоловіків та 22% серед жінок працездатного віку від 20 до 64 років є наслідком вживання спиртного.

Всесвітня організація охорони здоров'я ще навесні минулого року закликала країни запровадити «сухий закон» через пандемію, оскільки спиртне може збільшити вразливість організму до зараження. Більше того, довелося розвінчувати три найпопулярніші міфи про алкоголь і ковід.

Міф 1. Алкоголь знищує вірус, що викликає COVID-19.

Насправді вживання спиртного може тільки збільшити ризик для здоров'я, якщо людина заражається вірусом.

Міф 2. При вживанні міцних напоїв убиваються вірусні частинки, що містяться у повітрі, що вдихається.

Насправді алкоголь нічого не вбиває і не дезінфікує порожнину рота та глотки.

Міф 3. Спиртне зміцнює імунну систему та підвищує стійкість організму до вірусу.

Насправді вживання алкоголю має руйнівний вплив на імунітет.

Алкоголь та COVID-19: що робити і чого не робити під час пандемії

Щоб максимально убезпечити себе в період пандемії, фахівці рекомендують дотримуватися таких правил:

  1. Відмовтеся від алкоголю зовсім, щоб уникнути ослаблення імунної системи та створення ризику для здоров'я оточуючих.
  2. Якщо ви все-таки вживаєте спиртне, зменшіть обсяг до мінімуму і уникайте сп'яніння.
  3. Не використовуйте спиртне, щоб упоратися з негативними емоціями чи стресом. Алкоголь сприяє посиленню симптомів панічного, тривожного та депресивного розладів. Все це є фактором ризику прояву побутового насильства.
  4. Вживання спиртного може стати приводом для куріння і навпаки. Куріння загрожує небезпечними ускладненнями на протязі ковіда.
  5. Ніколи не поєднуйте алкоголь та ліки, навіть якщо це нешкідливі рослинні препарати. Спиртне може знизити ефективність ліків або посилити їх властивості до небезпечного та токсичного рівня. Категорично протипоказаний алкоголь при прийомі препаратів, що впливають на центральну нервову систему – антидепресантів, болезаспокійливих, снодійних. Це стосується антибіотиків і всіх ліків, що призначаються при лікуванні ковіда.
  6. Переконайтеся, що у дітей та молоді немає доступу до алкоголю. Вони не повинні бачити, як п'ють дорослі, а от поговорити з ними про проблеми, пов'язані з коронавірусом та спиртним, необхідно.
  7. Звертайтесь за допомогою, якщо розумієте, що ви чи ваші близькі втратили контроль над вживанням спиртного.
  8. Пам'ятайте, що алкоголь впливає на сон, вечірні «виливи» ведуть до збою циклів сну, внаслідок чого людина нескінченно прокидається серед ночі та повноцінно не відпочиває. А вранці – дратівливість, зниження працездатності, тривожність та збій балансу між роботою та відпочинком. Крім того, неякісний сон – додатковий удар по імунітету.

ДО РЕЧІ

Працюєте вдома – дотримуйтесь офісного режиму

Окрема група ризику – ті, хто працюють вдома та мають можливість «почастуватися» в обід або в такий спосіб долати нудьгу чи стрес. Начальство все одно не побачить, як ви стимулюєте власний робочий процес. Небезпека в тому, що регулярне, нехай і невелике, споживання алкоголю підвищує стійкість до нього. Отже, великий ризик необхідності випивати все більше, щоб досягти «потрібного» ефекту. А це прямий та короткий шлях до виникнення залежності та цілого купу хвороб.

Тому, якщо ви працюєте вдома, дотримуйтесь офісного режиму та розпорядку дня. Не зберігайте запаси алкоголю вдома – він не є частиною раціону. Видалося вільний час і нічого робити – займіться будь-якою фізичною активністю: від миття підлог до хитання преса. Порахуйте, скільки витрачається грошей на алкоголь на місяць - цілком можливо, що цієї суми вистачить для покупки чогось, що вас потішить.

В ТЕМУ

Не все те шкідливе, що горілка?

До речі, про користь та шкоду. Цікаво, що найменш шкідливим напоєм чоловіки назвали горілку, самогон та пиво. Жінки у цій категорії виділили вино, зокрема домашнє, та наливки. Лише чверть опитаних, переважно молодого віку, були переконані, що шкідливі всі алкогольні напої без винятку. А більше половини при цьому вважають, що алкоголь безпечний, головне знати цю «правильну» дозу.