"Південноафриканський" штам коронавірусу дістався Ізраїлю. Влада збирається на термінове засідання

Його підтвердили у чоловіка, котрий напередодні повернувся з Малаві.

REUTERS

Наразі наявність штамів коронавірусу B.1.1.529 підтвердили в одного чоловіка, який напередодні повернувся з Малаві. Ще дві людини, які нещодавно приїхали з-за кордону, також можуть бути заражені цим штамом. Вони знаходяться на ізоляції, пише newsru.co.il.

Небезпека нового штаму в тому, що у нього 32 мутації, і це дозволяє йому "обходити" антитіла, які утворюються в організмі в результаті вакцинації.

У зв'язку із цим країни Ізраїлю збираються на нове термінове засідання за участю прем'єр-міністра Нафталі Беннета та керівників системи охорони здоров'я. Очікується, що за підсумками засідання може бути розширено «червоний список» країн, до якого наразі входять ПАР, Лесото, Ботсвана, Зімбабве, Мозамбік, Намібія та Есватині.

Має намір вжити заходів також і ЄС: планується заборонити сполучення з кількома африканськими країнами. Наразі авіасполучення з низкою африканських країн вже зупинили Великобританія та Сінгапур. Крім того, Британія з 26 листопада скасувала рейси з Південної Африки, Намібії, Зімбабве, Ботсвани, Лесото та Есватині. Громадяни Великобританії, що повертаються звідти, будуть зобов'язані пройти карантин.

Вперше новий штамп виявили в Ботсвані, Південно-Африканській Республіці та Гонконгу - у чоловіка, який прибув з ПАР. Вчені стверджують, що B.1.1.529 поширюється швидше, ніж нині діючий «Дельта», крім того, від нього менше захищають вакцини.

ВООЗ вже скликала надзвичайну зустріч, щоб обговорити, як класифікувати B.1.1.529: як "що викликає занепокоєння" або "що викликає інтерес".