Нурсултан Назарбаєв склав із себе повноваження лідера головної партії Казахстану. Він очолював її 22 роки

81-річний екс-президент утомився від політики, але все одно залишиться батьком нації.

commons.wikimedia.org

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку з посади голови партії "Нур Отан", яка у XXI столітті стабільно залишалася в країні "партією влади". Про рішення колишнього глави держави 23 листопада повідомив у Твіттері його речник Айдос Укібай.

81-річний Назарбаєв зазначив на розширеному засіданні політичної ради партії, що "Нур Отан" має очолювати його наступник на посаді президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. Нового лідера партії обере партійний з'їзд, до цього моменту Назарбаєв збереже цю посаду.

Айдос Укібай додав у коментарі Tengrinews.kz, що рішення Назарбаєва - це логічне продовження транзиту влади, розпочатого у 2019 році.

- Як зазначив Нурсултан Назарбаєв, партія "Нур Отан" має бути головною опорою для президента Казахстану, особливо нині, в умовах глобальної кризи, спричиненої пандемією, - пояснив він.

- Слід розуміти, що, незалежно від посад і регалій, Нурсултан Абішевич залишається лідером нашої нації - Єлбаси, - підкреслив прес-секретар першого президента Казахстану.

19 березня 2019 року Нурсултан Назарбаєв оголосив, що вирішив скласти з себе повноваження глави держави. Ця заява прозвучала у зверненні до народу Казахстану, присвяченому актуальним питанням соціально-економічного розвитку країни. Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан із квітня 1990 року, а партію "Нур-Отан" – із 1999 року. У 2015 році його було переобрано на п'ятий та останній президентський термін на дострокових виборах. На них Назарбаєв набрав 97,75% голосів виборців.