В Офісі президента прокоментували розслідування Bellingcat: Андрій Єрмак не міг командувати розвідкою

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк закликав не орієнтуватися на слова колишніх працівників спецслужб.

President.gov.ua

Андрій Єрмак не міг командувати розвідкою, проте справді відповідав за переговори щодо режиму тиші на Донбасі. Про це йдеться у коментарі радника глави Офісу президента Михайла Подоляка на розслідування Bellingcat та The Insider про спецоперацію України із затримання “вагнерівців”.

- Андрій Єрмак справді відповідав за логістику мирних переговорів щодо Донбасу та зокрема за переговори про режим тиші, які велися влітку 2020 року. Це було його відповідальністю. А оперативне управління розвідкою не було і не могло бути, - заявив Подоляк.

Радник Єрмака запевнив, що наказ з Офісу президента на відміну чи перенесення будь-якої активності розвідки по вагнерівцям не було. Михайло Подоляк заявив, що не варто орієнтуватися на слова "різних відставників". Також він зазначив, що заяви про «злив» інформації про спецоперацію у матеріалі Bellingcat не підтвердилися. Також немає в ньому даних щодо участі у спецоперації іноземних спецслужб.

17 листопада видання Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про спецоперацію України із затримання вагнерівців. Згідно з ним, спецоперацію готувало ГУР МО.

Під виглядом кураторів із російської ПВК «МАР» розвідники найняли на охорону нафтових об'єктів «Роснефти» у Венесуелі 40 осіб, які воювали на Донбасі, дехто з них розшукував СБУ. Про розпочату у 2018 році операцію новому президенту Володимиру Зеленському повідомили у червні 2020 року.

За день до відправки найманців рейсом Мінськ-Стамбул голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень, оскільки Україна та Росія досягли домовленості про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року. 29 липня білоруські спецслужби затримали у санаторії під Мінськом 33 члени так званої приватної військової компанії Вагнера. Президент Білорусі Олександр Лукашенко подумав, що їх відправили для дестабілізації ситуації перед виборами президента. Найманці мали вилетіти з Мінська до Стамбула, а під час прольоту літака над Україною борт посадили б через повідомлення про загрозу вибуху на борту.

Журналісти-розслідувачі з Bellingcat спілкувалися для матеріалу з чотирма колишніми співробітниками українських спецслужб, колишнім президентом Петром Порошенком, а також з колишнім головою ГУР МО Василем Бурбою. Останній був начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України з 15 жовтня 2016 року до 5 серпня 2020-го.

На день раніше тимчасова слідча комісія Верховної Ради з "вагнерівців" дійшла висновку, що спецоперація була, але перенесли її не президент і не голова його Офісу. Зачитуючи проміжний звіт ТСК, голова комісії Мар'яна Безугла наголосила, що Bellingcat надав їм свої матеріали.