Особуко по-італійськи
Цю страву обожнюють італійці. Воно є тушкованими з овочами шматками телячої голяшки. У кожному шматку залишається шмат кістки з кістковим мозком, що надає страві особливого смаку.
ТРЕБА (на 4 порції):
- 4 шматки телятини (голяшка)
- 1 мускатний горіх
- оливкова олія для смаження
- 60 г вершкового масла
- 2 ст. ложки борошна
- 4 лаврові листи
- пучок петрушки
- 2 цибулини
- 2 моркви
- 3 зубчики часнику
- 2 стебла селери
- 2 гілочки розмарину
- 200 мл білого сухого вина
- 1 ст. ложка томатної пасти
- перець
- сіль ·
- 1 л курячого бульйону
ГОТОВИМО:
- У глибоку розігріту сковороду наливаємо оливкової олії, кладемо шматочок вершкового.
- М'ясо солимо, перчимо, посипаємо тертим мускатним горіхом і присипаємо борошном.
- Смажимо м'ясо 10 - 15 хвилин, постійно перевертаючи, до золотистої скоринки.
- М'ясо прибираємо, жир зливаємо, повертаємо сковороду на плиту, додаємо трохи олії і смажимо на ньому дрібно нашатковану цибулю, часник, селеру, нарізану брусочками, як для плову, або кубиками моркву.
- Додаємо розмарин та вино. Гасимо, помішуючи, до випаровування вина.
- Додаємо томатну пасту, перемішуємо. Солимо на смак, перчимо.
- Повертаємо м'ясо в сковороду, додаємо бульйон, доводимо до кипіння та вимикаємо вогонь.
- Накриваємо сковороду кулінарним пергаментом і потім подвійним шаром фольги, щоб пара не виходила назовні.
- Переносимо в духовку сковороду і запікаємо 2 години при температурі 180 °С.
- Подаємо, посипавши свіжою петрушкою, з будь-яким гарніром.
Чахохбілі по-грузинськи
ТРЕБА (на 4 порції):
- 8 курячих ніжок
- 2 цибулини
- 5 - 6 помідорів
- 3 зубчики часнику
- маленький пучок кінзи (20 г)
- 2 ст. ложки томатної пасти
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 1 ч. ложка хмелі-сунелі
- 1 ч. ложка солі
- 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю.
ГОТОВИМО:
- Ніжки миємо, сушимо та зрізаємо зайву частину кістки.
- Цибулю ріжемо четвертинками кілець.
- Томати очищаємо від шкірки (витримавши в окропі 1 - 3 хвилини) і ріжемо дрібними кубиками.
- Кинзу та часник дрібно ріжемо.
- Курку обсмажуємо на сковороді до золотистої скоринки на невеликій кількості олії.
- В іншому сотейнику смажимо цибулю до прозорості, додаємо помідори, гасимо 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо.
- Додаємо обсмажені ніжки, гасимо під кришкою 20 хвилин.
- Додаємо часник, перець, сіль, хмелі-сунелі та перемішуємо. Гасимо ще 20 - 30 хвилин під кришкою.
- Подаємо, посипавши кінзою.
Рагу ірландською
ТРЕБА (на 6 порцій):
- 700 г баранячої лопатки
- 3 великі цибулини
- 2 моркви
- 1 ч. ложка сушеного чебрецю
- 500 мл темного пива
- 0,5 ч. ложки чорного перцю
- пучок петрушки
- 600 г картоплі
- 3 зубчики часнику
- 2 лаврові листи
- 1 щіпка кмину
- 2 ч. ложки солі
- 2 ст. ложки олії.
ГОТОВИМО:
- М'ясо ріжемо великими шматками. Розігріваємо сотейник або каструлю з товстим дном, наливаємо олію та обсмажуємо м'ясо з усіх боків на сильному вогні до рум'яної скоринки.
- Цибулю ріжемо півкільцями, моркву - великими шматками, відправляємо в сотейник і гасимо хвилин п'ять.
- Вливаємо пиво (воно має закрити вміст). Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до слабкого і гасимо 1 годину під кришкою. Потім доливаємо склянку окропу і гасимо ще 1 годину до готовності м'яса.
- Додаємо картоплю великими шматками, лавровий лист, чебрець, кмин і часник. Якщо рідина википіла, підливаємо окріп, перемішуємо, підсолюємо. Гасимо до готовності картоплі близько 30 хвилин. Подаємо із зеленню.
Свинячий окіст у духовці по-українськи
Якщо немає бажання возитися на кухні, то дуже складні рецепти вам не підходять. А ось запечений повністю шматок м'яса - те, що треба.
ТРЕБА (на 6 порцій):
- свинячий окіст на 1 кг або трохи більше
- 1 ч. ложка уцхо-сунелі (якщо ні, замініть на хмелі-сунелі, а уцхо-сунелі якось купите про запас - пажитник, що входить до складу, дуже гарний до м'яса)
- 0,5 ч. ложки свіжомеленого чорного перцю
- 0,5 ч. ложки сушеної паприки
- 0,5 ч. ложки кайєнського перцю
- 1 ч. ложка гірчиці
- 6 зубчиків часнику
- 1 ч. ложка солі.
ГОТОВИМО:
- М'ясо помити, обсушити, нашпигувати часником.
- Спеції змішайте в мисці, для додання однорідності можна додати 1 ч. ложку олії.
- Добре змастіть окіст спеціями з усіх боків.
- Загорніть окіст у лист кулінарного пергаменту, а потім у фольгу. Покладіть у холодильник на
10 – 12 годин (наприклад, на ніч). - Запікайте в духовці за температури 180 °C 90 хвилин.
- Дістаньте окіст, розкрийте фольгу і пергамент, полийте соком, що скупчився, і запікайте ще 30 хвилин. Дайте м'ясу охолонути у духовці.
- Подавати в холодному вигляді, нарізавши скибочками, зі свіжою зеленню, овочами та хріном.