Зеленський пообіцяв по тисячі гривень усім українцям, хто зробив два щеплення від коронавірусу – але є умова

Коронавірусну "тисячу Зеленського" можна пустити лише на спорт, культуру та внутрішній туризм.

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що всі українці, вакциновані від коронавірусу двома дозами, зможуть отримати одну тисячу гривень для відвідування культурного заходу чи подорожей Україною.
У своєму відеозверненні, опублікованому в соцмережах 15 листопада, він розповів про нову програму:

- Кожен, хто зробив два щеплення, зможе отримати 1000 гривень через програму Дія. За ці гроші можна буде купити абонемент у спортзал чи фітнес-клуб. Відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал, виставковий центр чи купити квитки для подорожей усередині країни (залізничні або авіаперевезення), - зазначив глава держави.

За словами президента, програма стартує 19 грудня. До кінця року на неї буде виділено близько 3 млрд. грн. та стільки ж на початку 2022 року.

За словами Зеленського, програма діятиме кілька місяців, і ті, хто не має додатку Дія, теж зможуть отримати гроші. Її мета – підтримка креативного, спортивного та транспортного секторів економіки.

- Щоб дихати легше було бізнесу та громадянам, держава як залишає наявні програми підтримки, так і розробляє низку інструментів. Один із них запрацює найближчим часом. Це підтримка тих сфер, які постраждали від карантину більше за інші, а саме креативний, спортивний і транспортний сектор допомоги, - заявив Зеленський.

Президент зазначив, що в Україні на 13 відсотків знизився рівень госпіталізацій від коронавірусу, і вперше за останні 3 місяці кількість людей, виписаних із лікарень, більша, ніж кількість госпіталізованих.

– Також ми спостерігаємо зменшення випадків коронавірусної хвороби за тиждень на 6%.
Все це результат роботи наших медиків і наших громадян, які спільно зробили минулого тижня понад 1 мільйон 600 тисяч щеплень від коронавірусу, - сказав президент.

Станом на 14 листопада дві дози вакцини від коронавірусу в Україні отримали 8 722 235 осіб, одну дозу (тобто потенційно можуть приєднатися до програми в найкоротші терміни) - 12 228 642 особи. В останні дні захворюваність на коронавірус дещо знизилася, і Денис Шмигаль констатував, що країна вийшла на плато захворюваності. Проте 18 регіонів продовжують залишатися у червоній зоні, а за кілька днів їх стане 19.

Раніше грузинський прем'єр Гарібашвілі оголосив, що всім пенсіонерам, які зробили щеплення від коронавірусу, уряд виплатить по 200 ларі (63 долари). В Україні, як і в Грузії, саме люди похилого віку найменш охоплені вакцинацією.