Ковідний прогноз від НАН на листопад: за крок від спаду хвилі, але смертність зростатиме

Вчені Національної академії наук України однією рукою начебто дають надію на просвіт, але іншою – обережно відсувають.

REUTERS/Stringer

Вчені Національної академії наук України однією рукою начебто дають надію на просвіт, але іншою – обережно відсувають.

У НАН припускають, що пік за кількістю нових випадків захворювання Україна, швидше за все, пройшла чи хоч би вийшла на нього. На користь цього свідчить динаміка кількості позитивних тестів ПЛР, яка за останні 10 днів знизилася на 15%. Наростання хвилі сповільнилося, і є навіть ймовірність спаду найближчим часом, але із застереженням. З огляду на тенденції зростання кількості нових хворих у всіх сусідніх країнах Європи, окрім Молдови та Румунії, стверджувати, що найстрашніше ми вже пережили, вчені не беруться.

Летальність у лікарнях зросла

Тим не менш, слабке зниження все-таки є, і протягом найближчого тижня воно буде активніше, чого не скажеш про смертність та заповненість лікарень – пікових значень тут ще не пройдено. Летальність залишається на рівні близько 3%, а ось кількість смертей у лікарнях за останні два тижні оновила свій максимум, збільшившись із 18 до 20%. За прогнозом, протягом найближчого тижня смертність, на жаль, продовжить зростати.

Наразі вона перевищує максимальні значення попередніх хвиль у півтора раза. Ще одним сумним «рекордом» стали показники надмірної смертності (перевищення кількості смертей над очікуваним показником. – Прим. авт.). За попередніми демографічними даними Міністерства юстиції, надмірна смертність наприкінці жовтня суттєво перевищила максимальні весняні цифри цього року і майже у півтора раза збільшилася порівняно з тим самим періодом 2020 року. Зокрема, у прогнозі НАН зазначено, що з 18 до 24 жовтня померлих було на 8 тисяч більше, ніж можна було б очікувати без коронавірусної інфекції. І це яскрава ілюстрація того, як пандемія впливає інші причини смерті, коли пацієнти з тяжкими хворобами не отримують своєчасної допомоги через перевантаженість лікарень.

У стаціонарах – «під зав'язку»

Кількість госпіталізацій з 22 жовтня і досі тримається на позначці близько 5 тисяч на добу, за винятком вихідних днів, коли ця кількість знижується до плюс-мінус трьох тисяч.

«Вже зайнято на 5% більше ліжок, ніж максимально під час попередньої хвилі, – йдеться у звіті НАН. - Водночас кількість нових госпіталізацій стабілізувалася і останніми днями демонструє слабке зниження. Важливо, що така стабілізація відбувається на тлі стійкого зменшення кількості перевантажених лікарень. Тому вплив обмеженості місць у лікарнях на кількість госпіталізацій зменшується».

Вже зайнято на 5% більше ліжок, ніж максимально під час попередньої хвилі

Щоправда, близько 20% пацієнтів перебувають у лікарнях, завантажених на 95%, і гострі локальні проблеми з нестачею місць для нових хворих нікуди не поділися - у країні чимало медустанов, які заповнені на 100%.

Щодо ефективності вакцинації проти госпіталізації за останні два тижні ситуація не змінилася з повністю вакцинованими – кількість їх госпіталізацій на 87% нижча порівняно з нещепленими пацієнтами. Серед тих, хто одержав одну дозу вакцини, ця цифра змінилася з 62 до 67%. І якщо в перший тиждень листопада серед повністю щеплених не спостерігалося зростання нових випадків, то у тих, хто отримав одне щеплення, кількість госпіталізацій почала збільшуватися, починаючи з 4 листопада.

Ефективність повної вакцинації як способу не потрапити до стаціонару протягом останнього місяця демонструє впевнені 85-87%. З частковою вакцинацією спостерігаються деякі «гойдалки»: її захист коливався від 55% у середині жовтня до 73% на початку листопада і 70% сьогодні.

Вийшли на «диявольську» кількість смертей

Згідно з офіційною статистикою, зараз середні цифри розвитку епідемії COVID-19 мають такий вигляд:

За даними МОЗ, найбільше хворих у віковій категорії від 50 до 69 років (38%) та від 30 до 49 років (37%). Найменший відсоток захворюваності серед дітей віком до 17 років (5%). Літні люди віком від 70 років у загальній статистиці займають 9%, молоді від 18 до 29 років - 11%. Жінки, як і раніше, хворіють частіше, ніж чоловіки - 60% проти 40%.

У Херсонській та Запорізькій областях – стрімкі покращення

На підставі даних із різних регіонів України вчені констатують: найактивніше останнім часом захворюваність знижується на півдні країни, особливо це стосується кількості позитивних ПЛР-тестів. Помітне зменшення нових випадків демонструють і східні регіони. На решті території зростання числа нових випадків або зупинилося, або хоча б «лізе» вгору не так стрімко.

Серед дивовижного у звіті виділяється Херсонська область, де в останні тижні найвищі показники смертності, але при цьому спостерігається винятково швидке згасання поширення ковіда. Крім того, стрімко покращується ситуація у Запорізькій області.

У відсотковому співвідношенні до загальної чисельності населення регіону найбільша кількість інфікованих зараз у Чернівецькій (12,47%), Сумській (11,06%) та Житомирській (10,43%) областях. На їхньому тлі оптимістично виглядає Кіровоградщина зі своїми 2,87% хворих.

Виходячи з прогнозів вчених на листопад, регіонами з найбільшою очікуваною кількістю нових випадків є Дніпропетровська, Донецька, Львівська, Одеська, Полтавська, Харківська, Хмельницька області та Київ. Наприклад, на Дніпропетровщині, яка вже кілька тижнів лідирує за кількістю нових випадків, до 16 листопада добова кількість прогнозується на рівні 2308, до 23 листопада – 2597 випадків. І це максимально поганий прогноз по країні. Для порівняння: у тій же Кіровоградській області це 152 та 157 випадків відповідно.

Загалом на найближчий тиждень до 17 листопада середня кількість нових випадків хвороби на добу передбачається в межах 20 989 – 22 482. І вже менші цифри прогнозуються у період з 17 до 23 листопада: 19 529 – 21 809.

ТИМ ЧАСОМ

«Хвиля проходить»

На думку системного аналітика Євгена Істребіна, який регулярно аналізує дані офіційної статистики, нинішній пік госпіталізацій - це максимум, вище якого ми вже «не стрибнемо». І хвиля таки ось-ось піде на спад. Зниження відсотка позитивності результатів ПЛР-тестів означає, що за ним піде зменшення кількості і нових випадків, і госпіталізацій.

«Загалом в Україні йде розворот вниз. Добові госпіталізації вже перейшли до зниження –2,4% на тиждень. Особливо це видно у Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській та Херсонській областях»,

написав на своїй сторінці у соцмережі аналітик

А ось відсутність позитивної динаміки щодо госпіталізацій у Львівській області та приріст нових випадків на Закарпатті вчений пояснює збільшенням захворюваності у сусідніх Польщі, Угорщині та Словаччині.