Суд над Саакашвілі перенесли на 29 листопада через адвокатів, які залишили засідання на знак протесту

Захисники відмовилися брати участь у процесі доти, доки екс-лідера Грузії не доставлять до зали засідань.

Грузинський суд допустив не всіх адвокатів Міхеіла Саакашвілі до участі у засіданні у справі про силовий розгін мітингу опозиції та захоплення телекомпанії "Імеді", а адміністрація в'язниці відмовилася доставити до суду самого підозрюваного. У зв'язку з цим двоє захисників – Бека Басілая та Шота Тутберідзе – залишили зал засідань на знак протесту. Про це пише "Sputnik Грузія".

- Я не бачу сенсу перебувати у залі засідань і прощаюся з вами. Ми не відмовляємося від захисту Міхеіла Саакашвілі, але поки ми не з'ясуємо від самого Міхеіла Саакашвілі низку питань, у тому числі щодо його юридичного захисту в умовах політичного правосуддя, ми не продовжуватимемо брати участь у процесі, - заявив один із адвокатів Саакашвілі Бека Басілая.

У зв'язку з цим суд ухвалив рішення про перенесення засідання у справі Саакашвілі на 29 листопада.

Міхеіла Сакашвілі звинувачують за статтею «Перевищення службових повноважень із приниженням особистої гідності потерпілого» Кримінального кодексу Грузії. За даними слідства, у 2014 році Саакашвілі, перебуваючи на посаді президента Грузії, видав наказ про розгін мітингувальників, внаслідок чого протестувальників розігнали, використавши нелетальну зброю. Також Саакашвілі звинувачують у захопленні телекомпанії "Імеді", яку відібрали у родини грузинського мільйонера Бадрі Патаркацишвілі.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Міхеіла Саакашвілі затримали після прибуття на батьківщину 1 жовтня і помісти у в'язницю Руставі. Політик оголосив голодування, якого дотримується більше місяця. Про погіршення стану здоров'я екс-президента Грузії заявила 8 жовтня уповноважена ВР із прав Людини Людмила Денісова. Омбудсмен закликала грузинську владу надати належну допомогу Саакашвілі, якому потрібна термінова госпіталізація до лікарні з обладнаною реанімацією.

8 листопада Саакашвілі перевезли з в'язниці Руставі до тюремної лікарні у Глданському районі Тбілісі. Грузинська влада пояснила це рішення - "щоб уникнути погіршення стану Саакашвілі".