Рис із курочкою
ТРЕБА (на 4 - 6 порцій):
- 500 г курячого філе
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 1 цибулина
- 1 солодкий перець
- 2 зубчики часнику
- 600 мл курячого бульйону
- 1 лайм
- 400 г консервованої темної квасолі
- 2 томати
- 300 г промитого рису
- 1/2 ч. ложки солі
- 1/4 ч. ложки перцю
- невеликий пучок кінзи чи петрушки.
ГОТОВИМО:
- Філе ріжемо великими кубиками і обсмажуємо до рум'яності 6 - 8 хвилин на ложці олії, приправивши сіллю та перцем.
- Виймаємо філе та відставляємо убік.
- Додаємо в сковороду ще ложку олії та обсмажуємо дрібно нарізану цибулю та нашаткований квадратиками перець 5 - 7 хвилин. Додаємо часник, гасимо ще хвилину.
- Додаємо бульйон, сік лайма, квасолю, нарізані кубиками томати, рис, сіль-перець та перемішуємо.
- Накриваємо кришкою і гасимо на повільному вогні до готовності рису (близько 20 хвилин).
- Повертаємо до сковороди філе. Додаємо рубану зелень, перемішуємо та подаємо.
Швидкі спагетті з базиліком та томатами
ТРЕБА (на 2 порції):
- чверть цибулини
- 2 зубчики часнику
- 100 г помідорів чері (або нарізані на часточки звичайні томати)
- по 15 г свіжих базиліка та петрушки
- 150 г спагетті
- сіль
- перець
- дрібка пластівців чилі
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 600 мл води
- жменю тертого пармезану.
ГОТОВИМО:
- Цибулю та часник подрібнюємо, нарізаємо помідори.
- Відразу всі інгредієнти (крім сиру) кладемо в сотейник та заливаємо холодною водою.
- Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь та варимо до готовності спагетті, постійно помішуючи. Рідина за цей час перетвориться на густий соус.
- Подаємо, прикрасивши свіжим листочком базиліка і посипавши пармезаном.
Гніздечка з м'ясом
ТРЕБА (на 4 порції):
- 400 г будь-якого фаршу
- 8 гнізд із макаронів фетучині
- 200 г печериць
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. ложка томатної пасти
- 100 г твердого сиру
- сіль
- перець
- суха суміш прованських трав
- 300 мл води або бульйону
- трохи олії для смаження
- зелень для подачі.
ГОТОВИМО:
- Часник подрібнюємо, смажимо 1 хвилину, додаємо нарізані печериці, гасимо 10 хвилин.
- Томатну пасту розводимо в 300 мл води або бульйону, вливаємо в сковороду, солимо-перчимо, додаємо прованські трави.
- Викладаємо гнізда, кладемо в кожне присмачений перцем і сіллю фарш і гасимо на невеликому вогні під кришкою 20 хвилин.
- Вливаємо вершки, посипаємо тертим сиром, гасимо ще 5 хвилин.
- Подаємо, посипавши зеленню.
Раз-два, і готово!
Що готувати, якщо готувати небажання, а їсти хочеться? Не журіться, є вам відповідний варіант. На основі рецепта великого шеф-кухаря Йотама Оттоленги, але трохи переінакшений під наші реалії.
Для початку у вас на столі мають з'явитися три банки: із червоною квасолею, різаними томатами у власному соку та кокосовим молоком. А де кокосове молоко, там неодмінно імбир (нам вистачить шматочка довжиною сантиметра в 3 – 4) та пучок кінзи.
Далі все просто. На оливковій олії в каструлі обсмажуємо до мякості дрібно нарізану цибулину. Хвилин через 5 - 7 додаємо пару часточок часнику та подрібнений імбир. Якщо є порошок каррі, добре б його додати, ні - обійдемося. Червону квасолю з|із| банки викладаємо в цю ж каструлю (тільки без рідини), добре все перемішуємо і додаємо помідори (ось вони повинні бути з соком) і кінзу. Сіль, чорний перець, сухий перець чилі, півлітра (можна трохи більше) води.
Кокосове молоко треба спочатку розмішати, довести до однорідного стану, бо знаєте, які там грудки утворюються.
Розмішали – і в каструлю.
Власне, це все. Варити тут особливо нічого - квасоля вже практично готова. Але нехай вміст каструлі кілька хвилин побулькає на невеликому вогні, щоб усі інгредієнти добре перемішалися, а їх смаки стали єдиним цілим.
Крім простоти приготування, цей супчик має й інші переваги.
- Його можна зварити відразу на кілька днів, він добре зберігається в холодильнику.
- Він має цілющі властивості, важливі вранці для деяких чоловіків, які люблять розсіл після свята (перевірено на собі).
- Аромат кокосового молока пробуджує спогади про веселі дні десь у Таїланді і дарує надію на те, що колись все у нас знову буде добре.