Лукашенко заявив про роль України у скупченні мігрантів на кордоні Білорусі з Польщею

Транзитом біженців до Європи займаються німці, поляки, українці та литовці, заявив президент Білорусі.

President.gov.by

Олександр Лукашенко пояснив міграційну кризу на кордоні Білорусі та Польщі тим, що до аеропорту Мінська замість європейських авіакомпаній почали літати літаки з Близького Сходу.

- Так, наразі вони (мігранти. - Прим. авт.) знайшли дірку в Білорусі. Вони до нас прилітають абсолютно законно до аеропорту, до якого колективний Захід нікого не пускає зі своїх компаній. Святе місце порожнім не буває – сюди десятками кинулися літаки з Близького, Далекого Сходу, – заявив він в інтерв'ю головному редакторові російського журналу "Національна оборона" Ігорю Коротченку, фрагменти з якого опублікував телеграм-канал "Пул Першого".

Президент Білорусі сказав, що західні країни самі запросили біженців, а їхній транзит забезпечують німці, поляки, українці та литовці.

- Вустами Меркель у 2015 році та іншими: приїжджайте до нас. Вони їх покликали, та й пішов транзит. Цей транзит забезпечується людьми там. Там люди формують ці колони. Наразі з Афганістану пішов приплив, він тільки розпочався. Декілька мільйонів служили американцям в Афганістані. Вони вам служили – заберіть їх собі. Ви майте на увазі – вони йдуть і через Україну. Але Україна у них своя, і вони поки що мовчать. Білорусь чужа – треба молотити. До чого тут Путін, Лукашенко? Ви розбомбили Афганістан і туди далі, до Китаю дісталися… Десятки транзитерів – це німці та поляки, ще українці, литовці… Там своя мафіозна структура – заявив Лукашенко.

Олександр Лукашенко додав, що така кількість мігрантів - близько двох тисяч - зібралася в Білорусі вперше. Лукашенко заявив також, що якщо Білорусь припуститься помилки, то “це одразу ж залучить до цього виру Росію. А це найбільша ядерна держава”.

9 листопада сайти президентів Росії та Білорусі повідомили про телефонну розмову Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Лідери обговорили ситуацію на білорусько-польському кордоні.

8 листопада на кордоні Білорусі з Польщею зібралося до чотирьох тисяч мігрантів. Варшава залучила до чергування на кордоні до 12 тисяч військовослужбовців. У ЄС Мінськ звинувачують у штучному створенні кризи з метою дестабілізації Заходу.