Власник Kyiv Post закриває видання "на короткий час": колектив назвав це рішення "помстою"

Команда газети запропонувала власнику продати видання чи передати до рук редакції, але той відмовився.

КИЇВСЬКА ПОСТА

Власник англомовного видання Kyiv Post Аднан Ківан зробив заяву про тимчасове закриття видання, а головний редактор Брайан Бонер звільняється після закриття газети. Повідомлення опублікованона сайті видання.

- Хай благословить нас усіх Бог. Колись, ми сподіваємося, відкрити газету більше і краще. Я дякую всій команді Kyiv Post та Браяну Бонеру за його службу Україні та незалежну журналістику протягом останніх 25 років, - повідомив Ківан.

Тим часом колектив видання оприлюднив у Фейсбуці спільну заяву, в якій стверджують, що дізналися про звільнення вранці, 8 листопада.

- Ще три тижні тому власник Kyiv Post, одеський забудовник Аднан Ківан, заявляв, що має інші плани – розширити Kyiv Post і запустити україномовні медіа під брендом видання. Тоді ця новина, а також призначення на керівну посаду людини, пов'язаної з власником, стали несподіванкою для редакції. Ми бачили ризики у вибраному Аднаном Ківаном форматі розширення видання та розцінювали це як втручання у редакційну політику. Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала опір власника, – зазначено у заяві.

Як зазначено у повідомленні, колектив газети пов'язують рішення власника про закриття газети із планами змінити склад команди.

- Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана. Він офіційно заявив про плани реорганізувати Kyiv Post і перезапустити його вже за місяць із новою командою. Ми вважаємо, що таким чином власник позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів, - наголосили журналісти газети.

Також колектив запропонував власнику продати газету чи передати торгову марку Kyiv Post до рук редакції, але Ківан не погодився.

Колишній шеф-редактор Kyiv Post Ольга Руденко

Екс-редактор видання Ольга Руденко назвала рішення власника Kyiv Post про тимчасове закриття "вбивством незалежного видання", за яким настане перезапуск газети з "лояльною до власника командою".

– Немає жодного «перезапуску» Kyiv Post, про який сьогодні оголосили. Є вбивство Kyiv Post як незалежного видання. Після цього буде можливий перезапуск псевдо-Kyiv Post з командою цілком лояльних до власника людей. Це не матиме стосунку до тієї журналістики, якою займався Kyiv Post двадцять шість (!) років, - заявила Руденко у своєму Фейсбуці.

У свою чергу екс-главред, яка звільнилася з видання 10 жовтня, повністю підтримала заяву звільненого колективу та заявила про готовність повністю поручитися за чесність та принципи членів команди.