Як ми з поліцією перевіряли ковід-сертифікати у народу

Облава на порушників проходила в одному з київських ТРЦ.

Ольга Володимирова

Ось уже п'ять днів, як Київ живе у «червоній» зоні карантину. Без сертифіката про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту користуватися громадським транспортом і відвідувати торговельно-розважальні центри не можна. За цим слідкують спеціальні бригади правоохоронців. Як відбуваються перевірки і що роблять з тими, хто провинився, «КП в Україні» дізналася, вирушивши в рейд разом з поліцією.

QR-коду всі віки підкорені

Рейди у громадському транспорті, ресторанах та ТРЦ проводять вибірково. На цей раз правоохоронці вирішили перевірити торговельно-розважальний центр SMART PLAZA на станції метро «Політехнічний університет».

Час був робочий, тому відвідувачів у торговому центрі виявилося небагато. Насамперед співробітники поліції попросили пред'явити сертифікат про вакцинацію у адміністратора центру. Молодий чоловік показав телефон, відкрив додаток «Дiя», після чого співробітник поліції відсканував QR-код за допомогою планшета.

Наступними об'єктами перевірки стали магазинчик з мобільними телефонами, бутік та книгарня.

Поліцейські перевірили сертифікати у співробітників торгових точок та документ про вакцинацію у єдиного відвідувача магазину одягу. Чоловік показав дільничному офіцеру паперовий сертифікат у файлі, а на запитання журналістів, як він ставиться до обмежень, слухняно відрапортував: «Добре! Закони не порушую».

Людей перевіряли вибірково, різного віку: паперові та електронні документи пред'являли дорослі, неповнолітні підлітки і навіть старенька бабуся-прибиральниця.

Після перевірки магазинів група поліцейських вирушила на другий поверх ТРЦ. Відразу впала в очі велика черга біля центру вакцинації. Отже, всі вони змогли увійти до будівлі, не маючи ковід-сертифіката? І теоретично могли блукати магазинами, а не йти прищеплюватися? Свої каверзні питання ми поставили спікеру Шевченківського управління поліції Києва Анні Зубрєвій.

Оштрафують і відвідувача, і ресторан

- Аню, ви часто стикаєтесь із порушниками?

– У перші дні після оголошення «червоної» зони таких людей було дуже багато. Нині вже менше.

- А якщо людина забула сертифікат вдома або в неї сів телефон, і вона не може показати «Дію»?

- Якщо людина забула документ, у неї сів телефон або додаток « Дiя » не підтягує сертифікат про вакцинацію – це буде розцінено як порушення. Людина повинна мати при собі або роздрукований варіант документа, або електронний.

Наприклад, телефони людей похилого віку часто не пристосовані до таких програм, як «Дiя». І тут потрібно мати при собі паперовий сертифікат. У разі порушень, незалежно від виправдання порушника, складається адміністративний протокол.

- І який доведеться заплатити штраф?

- Фізичній особі – від 170 гривень, юридичній – від 17 000 гривень. Однак, якщо в ресторані виявилася людина без сертифіката, то оштрафують і її, і ресторан, який дозволив такому відвідувачу перебувати у закладі.

- Але якщо людині потрібно дістатися поліклініки, щоб зробити щеплення, і сертифіката у неї, відповідно, немає?

- Оскільки ми перебуваємо в «червоній» зоні, перед поїздкою у громадському транспорті (метро, тролейбусі, трамваї, маршрутному таксі) необхідно зробити ПЛР-тест або експрес-тест на коронавірус. З таким тестом можна сміливо вирушати на вакцинацію. Після щеплення людині видадуть документ, за допомогою якого вона зможе пересуватися далі.

- А раптом у мене медвідвід, я можу користуватися громадським транспортом та відвідувати торговельно-розважальні центри?

- Якщо є медичні протипоказання (вагітність, алергія, супутні захворювання та інше), людина може відвідувати ТРЦ та громадський транспорт, проте їй необхідно мати документ, що підтверджує звільнення від вакцинації.

- Сертифікат про вакцинацію справді замінює довідка про перенесений коронавірус?

- Так. Але слід пам'ятати, що термін дії такого документа невеликий. У довідці зазначено, відколи людина перехворіла, і від цієї дати відраховується 180 днів. Після 6 місяців документ стає недійсним.

Поліція вже прищеплена

- А самі перевіряючі щеплені?

- Звісно! Як ми можемо вимагати від людей того, чого не виконуємо самі?

- І сертифікати із собою носите?

- Так!

- Показати можете?

- Ось. (Анна дістає довідку про вакцинацію. – Авт.) У мене не підтягнувся сертифікат у «Дії», тож я беру з собою паперовий документ.

- Чи достатньо мати одне щеплення?

- Досить!

- Але якщо людина не захоче робити друге?

- Перше щеплення буде дійсним. Друге – на його совісті.

- Перевірки на вулиці також проводите?

– Ні. Надворі ми можемо лише порадити зробити тест чи щеплення. Перевірки відбуваються лише у закритих приміщеннях та громадському транспорті.

– Як сканують код?

- Офіцер поліції на планшеті має спеціальну програму, яка сканує коди. Видно, скільки доз зроблено.

- Чи є у всіх співробітників поліції планшети?

- Ні. Один на бригаду. Скануванням коду займається лише дільничний офіцер.

PS Що ще залишається додати? Ах, так, під час рейду жодного порушника карантину не постраждало. Таких не було.

Довідка Коротко про

Нагадаємо, що з 1 листопада Київ офіційно перейшов до «червоної» зони. Цього року громадський транспорт продовжив працювати у звичному режимі, проте скористатися ним можуть лише пасажири з одним із трьох ковід-документів:

Негативний ПЛР-тест або експрес-тест на антиген (діє до 72 годин); COVID-сертифікат; Документ про перенесений коронавірус (його потрібно підтвердити за допомогою Єдиного державного порталу електронних послуг).

Крім іншого, і щеплені, і нещеплені пасажири, і відвідувачі ТРЦ повинні дотримуватися маскового режиму і стежити за соціальною дистанцією.