На Житомирщині підприємство крало газ, суму збитків оцінили у 47 мільйонів

Компанія незаконно приєдналася до газопроводу, що могло спричинити техногенну аварію.

Прес-служба СБУ

На Житомирщині силовики викрили підприємство, яке незаконно підключилося до газопроводу, чим створило загрозу виникнення техногенної аварії. Завдані державі збитки фахівці оцінюють у 47 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Зловмисники викрадали природний газ для опалення адміністративної будівлі та виробничих складів обласного підприємства. Незаконне підключення до газової магістралі завод-виробник провів під виглядом проведення робіт із благоустрою території. Такі дії могли призвести до надзвичайних ситуацій техногенного характеру, – зазначено у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, дії підприємства могли призвести до падіння тиску в газопроводі та аварійного блокування газопостачання як підприємства, так і мешканців мікрорайону. Також у СБУ наголосили, що у разі порушення герметичності та цілісності самої газової магістралі, під загрозою стабільної діяльності могли опинитися критично важливі сфери життєзабезпечення.

- Непромислові споживачі газу в райцентрі, крім того, що наражалися на небезпеку, ще й платили за тепло для менеджменту підприємства, оскільки обсяги викраденого природного газу списували як «втрати» і включали до тарифу за транспортування природного газу, - повідомили в СБУ.

За цим фактом розпочато розслідування за ч. 2 ст. 292 Кримінального кодексу "Ушкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктів". Винуватцям загрожує покарання у вигляді штрафу у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років.