Український кондитер Ліза Глінська запропонувала підписникам чотири пироги на основі ягід та фруктів. У своєму інстаграмі Глінська наголосила, що це дуже смачні страви.
Грушевий пиріг з прянощами
Ліза розрахувала інгредієнти на круглу форму для запікання діаметром 25 см.
Приготуйте груші у червоному вині з прянощами:
інгредієнти
- 10-11 груш;
- 750 мл червоного вина (напівсухого);
- 100 г цукру;
- мікс прянощів (кориця, гвоздика, бадьян, кардамон).
Готуємо
- Очистіть груші від шкірки. Обов'язково залиште хвостик.
- Укладіть грушу в каструлю хвостиком нагору і присипте цукром.
- Додайте прянощі та залийте все вином.
- Варіть груші при середній температурі 25-30 хвилин.
- Дістаньте груші із каструлі.
- Проваріть винний сироп ще 15-20 хвилин.
Приготуйте кексовий бісквіт:
інгредієнти
- 200 г вершкового масла (розм'якшеного);
- 200 г цукрової пудри;
- 200 г яєць;
- 250 г борошна;
- 8 г розпушувача.
Готуємо
- Збийте віночком розм'якшене вершкове масло до стану помадки.
- Додайте цукрову пудру і перемішайте.
- Додайте яйця і знову перемішайте.
- З'єднайте борошно з розпушувачем і додайте до яєчно-масляної маси. Перемішайте до однорідної консистенції.
- Візьміть форму, змастіть вершковим маслом і присипте тонким шаром борошна.
- Перекладіть тісто у форму і трохи розрівняйте.
- Укладіть грушу в тісто, трохи підкручуючи, щоб тісто обволікало грушу.
- Оберніть хвостики груші фольгою.
- Відправте пиріг в розігріту до 165 градусів духовку на 30-35 хвилин.
- Дістаньте пиріг із духовки. Зніміть з хвостиків фольгу.
- Просочіть гарячий пиріг гарячим винним сиропом.
Шоколадний пиріг з вишнею
Ліза розрахувала інгредієнти на круглу форму для запікання діаметром 26 см.
Приготуйте вишневу начинку:
інгредієнти
- 300 г вишні (без кісточки, заморожена, у власному соку або свіжа);
- 50 г цукру (2 ст. л. з гіркою);
- 20 г кукурудзяного крохмалю (2 ч. л. з гіркою);
- 1 боб тонка (за бажанням).
Готуємо
- Натріть боб тонка, додайте до вишні.
- Змішайте цукор із кукурудзяним крохмалем, додайте до вишні, перемішайте.
- Доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Залиште на 30 секунд.
- Охолодіть.
Приготуйте шоколадний бісквіт:
інгредієнти
- 100 г жовтка (5 шт.);
- 50 г цукру (2,5 ст. л. з гіркою, до жовтка);
- 150 г білка (5 шт.);
- 100 г цукру (4 ст. л. з гіркою, до білка);
- 110 г борошна (4 ст. л. з гіркою);
- 30 г какао-порошку (2 ст. л. з гіркою);
- 70 г чорного шоколаду.
Готуємо
- Збийте жовтки із цукром.
- Збийте білки із цукром до стійких піків.
- З'єднайте збиті жовток та білок.
- Змішайте борошно та какао-порошок через сито невеликими порціями, додайте до основної маси. Акуратно вмішайте.
- Додайте шоколад, перемішайте.
- Викладіть половину тіста у форму діаметром 26 см.
- Викладіть начинку, закрийте тістом, що залишилося.
- Відправте випікатися в розігріту до 170 градусів за Цельсієм духовку на 35-40 хвилин, з обдуванням.
- Дайте готовому пирогу охолонути, зніміть форму та задекоруйте какао-порошком.
Сливовий пиріг зі сметаною
Ліза розрахувала інгредієнти на круглу форму для запікання діаметром 20 см.
Приготуйте тісто:
інгредієнти
- 100 г борошна (4 ст. л. з гіркою);
- 50 г холодного вершкового масла (1/4 пачки);
- 40 г жовтка (2 шт.);
- 30 г цукру (4 ч. л.);
- 3 г розпушувача (1/2 ч. л.);
- сіль.
Готуємо
- Увімкніть духовку на 180 градусів з обдувом.
- Змішайте жовтки із цукром.
- Борошно з'єднайте з розпушувачем та сіллю.
- Натріть на дрібній тертці холодне вершкове масло, макаючи його в муку. Перетріть масло з борошном у крихту.
- З'єднайте крихту з яйцями та цукром та замісіть тісто.
- Оберніть тісто харчовою плівкою та приберіть у морозилку на 10 хвилин.
Приготуйте сметанну заливку:
інгредієнти
- 200 г сметани (0,8 склянки об'ємом 250 мл, жирність 15-20%);
- 50 г яйця (1 шт.);
- 70 г цукру (3 ст. л.);
- 10 г кукурудзяного крохмалю (1 ч. л. з гіркою).
Готуємо
- Змішайте яйце із цукром.
- Додайте кукурудзяний крохмаль і перемішайте до однорідної консистенції.
- Додайте сметану, знову перемішайте.
- Підготуйте сливу. Вам знадобляться 0,5 ч. л. кориці та 300 г слив.
- Розріжте сливу навпіл, дістаньте кісточку, кожну половинку розріжте на 3 частини.
- Додайте до нарізаних слив корицю і перемішайте.
Сформуйте пиріг:
- Візьміть форму діаметром 20 см, викладіть тісто на дно форми і розрівняйте його, формуючи бортики.
- Викладіть на тісто підготовлені сливи у кориці.
- Залийте сливи заливкою - вона повинна не доходити до краю на 1-2 мм.
- Відправте випікатися в духовку, розігріту до 180С, на 30-35 хвилин.
- Дайте готовому пирогу охолонути і потім присипте його цукровою пудрою.
Ягідна шарлотка
Ліза розрахувала інгредієнти на круглу форму для запікання діаметром 26 см.
Приготуйте ягідну начинку:
інгредієнти
- 100 г вишні без кісточки (1/2 склянки об'ємом 250 мл, замороженої);
- 50 г чорниці (1/4 склянки об'ємом 250 мл, замороженої);
- 100 г полуниці (2/3 склянки об'ємом 250 мл, замороженої);
- 30 г цукру (1,5 ст. л.);
- 10 г кукурудзяного крохмалю (1 ч. л. з гіркою).
Готуємо
- Змішайте цукор та кукурудзяний крохмаль.
- Додайте розморожені ягоди, перемішайте.
- Доведіть суміш до кипіння, постійно помішуйте.
Приготуйте бісквіт:
інгредієнти
- 100 г жовтка (5 шт.);
- 50 г цукру (2 ст. л. з гіркою до жовтка);
- 150 г білка (5 шт.);
- 100 г цукру (4 ст. л. з гіркою, до білка);
- 130 г борошна (5 ст. л. із гіркою).
Готуємо
- Увімкніть духовку на 170 градусів за Цельсієм.
- Збийте окремо жовтки із цукром та білки із цукром.
- З'єднайте збиті жовтки та білки, вмішайте борошно невеликими порціями.
- Вистеліть дно форми пергаментом, борти змастіть розтопленим вершковим маслом і посипте борошном.
- Викладіть на дно форми тонкий шар тіста, зверху викладіть начинку ягідну, закрийте начинку зверху тістом.
- Випікайте пиріг близько 40 хвилин.
- Дайте шарлотці охолонути, зніміть форму та задекоруйте цукровою пудрою.
Тертий ягідний пиріг
інгредієнти
- 200 г борошна (1,25 склянки);
- 100 г вершкового масла (холодного, 82%);
- 80 г жовтка (4 шт.);
- 129 г цукру (5 ст. л. з гіркою);
- 6 г розпушувача (1 ч. л. з гіркою);
- дрібка солі;
- 100 г полуниці (2/3 склянки);
- 100 г малини (2/3 склянки);
- 50 г чорної смородини (2 ст. л.);
- 50 г чорниці (2 ст. л.);
- 20 г кукурудзяного крохмалю (2 ч. л. з гіркою).
Готуємо
- Змішайте жовтки із цукром.
- Змішайте борошно з розпушувачем та сіллю.
- Натріть на борошно масло.
- Додайте яйце з цукром у крихту, замісіть тісто.
- Відокремте 1/3 частину тіста, оберніть харчовою плівкою, відправте в морозилку. Решту також оберніть харчовою плівкою і покладіть в холодильник на 30 хвилин.
- Відправте в сотейник ягоди.
- Змішайте цукор із крохмалем, додайте до ягод, перемішайте.
- Поставте на вогонь, при постійному помішуванні доведіть до кипіння, прокипіти 20-30 секунд.
- Перекладіть у миску, дайте охолонути.
Зберіть пиріг:
- Візьміть тісто з холодильника, розкотіть між двома аркушами пергаменту у коло діаметром 23-24 см.
- Зніміть пергамент, покладіть тісто у форму.
- Зріжте залишки тіста.
- Викладіть начинку, розрівняйте.
- Візьміть тісто з морозильної камери та натріть його на тертці поверх пирога.
- Відправте пиріг в розігріту до 175 градусів за Цельсієм духовку на 30-35 хвилин.
Для глазурування
- 20 г жовтка (1 шт.)
- 1 ст. л. молока
- Змастіть глазуруванням пиріг за 3-4 хвилини до готовності.
- Посипте готовий пиріг цукровою пудрою.