У ПЦУ розвіяли міф, що після смерті треба завішувати дзеркала та ставити горілку покійному

У церкві пояснили, чому дух покійного не може розглядати себе у дзеркалі.

ivanovgood із сайту pixabay.com.

У Православній церкві України прокоментували популярну у багатьох культурах традицію завішувати дзеркала у будинку, де перебуває померлий. У Фейсбуці релігійної організації заявили, що ця традиція не має нічого спільного із православною вірою.

- У своєму прагненні подбати про душі померлих близьких український народ вдається до різноманітних обрядів, іноді змішуючи, як то кажуть, "грішне із праведним". Однією з таких "поминальних" традицій є завішування дзеркал у будинку. Часто це пояснюється тим, що душа людини нібито може "застрягти" в них, "заблукавши у дзеркальному лабіринті". За іншою, не менш абсурдною, версією, душа може "налякатися", не побачивши своєї тіні у відображенні. Але з Писання ми знаємо, що "дух тіла і кісток не має" (Лк. 24: 39), а отже, не заглядає в дзеркала, щоб дивитися в них на себе, - пояснили у ПЦУ.

У церкві наголосили, що ця традиція заснована на забобонному страху перед нібито магічними властивостями дзеркал. З давніх-давен за допомогою дзеркал намагалися ворожити, спілкуватися з духами і відчиняти двері у потойбічний світ.

- Подібно до побажання "Земля пухом", склянки зі шматком хліба для покійного та інших "народних" поминальних традицій, завішування дзеркал є звичайним забобоном, який аж ніяк не корисний душі - ані померлого, ані того, хто довіряє таким забобонам. Адже такі "традиції" підмінюють у свідомості людини православну віру забобонами, окультним сприйняттям дійсності, - заявили у церкві.

Замість цих ритуальних дій у церкві порадили молитися за померлого. У ПЦУ також рекомендували вшанувати їхню пам'ять своїми добрими вчинками та молитвами.