Щоразу при поході в магазин дивуєшся практично щоденному зростанню цін на ті самі продукти. Навіть Держстат оцінив подорожчання продовольчих товарів за рік більш як на 14%, але це ще не межа. «КП в Україні» розбиралася, що буде з цінами на найпопулярніші продукти найближчим часом.
М'ясо: свинина – найстабільніша
З усіх видів м'яса останнім часом найменше подорожчала свинина. Більше того, найближчого місяця-два виробники прогнозують невеликий спад цін на цей вид м'ясної продукції.
– Сезонний спад цін, перші сигнали якого відчувалися ще в середині місяця, остаточно виявився в останній тиждень жовтня, – повідомляють в асоціації «Свиноводи України». - Так, більшість товарних партій знизилися в ціні на 3,4%, або на 1,6 грн/кг.
За словами фахівців, сезонне ослаблення цін спричинене переорієнтацією споживачів на альтернативні види білка та їх сезонної підготовки до опалювального сезону. Традиційно восени свинина трохи дешевшає.
- Як правило, спадний рух цін на свинину під впливом сезонного зниження споживчої активності починається у другій половині вересня, - кажуть фахівці асоціації. – Однак цього року сприятливі погодні умови першої половини осені та помірніша внутрішня пропозиція свинини дозволили відстрочити початок «осіннього цінопада».
Виробники свинини очікують, що період низьких цін триватиме не надто довго – зростання цін розпочнеться наприкінці листопада чи на початку грудня.
А ось ціни на яловичину в Україні б'ють рекорди, і цей вид м'яса вже став для багатьох делікатесом. За даними аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), яловичина з початку року подорожчала на 28-44%, залежно від виду м'яса.
- Яловичина, як один із популярних світових видів м'яса, стає все більш недоступною в раціоні споживання українців через довготривалу тенденцію до зниження поголів'я великої рогатої худоби та цінової політики, - кажуть експерти УКАБ. – У середньому українець споживає за рік 53,8 кг м'яса, 15% з якого яловичина, але зі стрімким підвищенням цін цей відсоток зменшуватиметься.
Найближчим часом експерти не вбачають причин для зниження цін в Україні. Попит на українську яловичину на світових ринках залишається стабільним, і якщо м'ясо навіть перестануть купувати у нас, його просто відправлять на експорт.
Продовжить дорожчати і курятина. За рік її вартість зросла на 30-35% і це не межа. За прогнозами УКАБ, ціни на цей вид м'яса до кінця року можуть зрости на 5% через подорожчання кормів та ще на 5-10% у разі ухвалення законопроекту 5600, який передбачає переведення виробників із четвертої групи єдиного податку на загальну систему оподаткування.
Овочі: час закуповувати картоплю
Цього року ціни на картоплю в Україні – одні з найнижчих у Східній Європі. І зараз, як кажуть експерти, саме час закупитись цим коренеплодом, якщо ви волієте робити запаси на зиму.
- Минулого тижня Україна вперше стала лідером Східної Європи за рівнем цін на картоплю без урахування країн ЄС. Саме в Україні картоплю можна купити за найнижчою ціною, повідомляють аналітики EastFruit. – За тиждень середня оптова ціна на картоплю впала на 17%. Наразі картопля в Україні коштує на 15-20% дешевше, ніж роком раніше. Головна причина зниження ціни на картоплю в Україні - розпродаж залишків продукції фермерів, які не підлягають зберіганню. Тому, не виключено, що з настанням морозів та закінченням сезону розпродажів ціни почнуть зростати.
А ось цибуля цього року сильно подорожчала порівняно з останніми роками. За даними експертів, середні оптові ціни на цибулю в Україні, незважаючи на проблеми з якістю, у середньому у 2,5 рази вищі, ніж роком раніше. І якісна цибуля на ринках – рідкість.
- Українські виробники, в очікуванні зростання цін на цибулю в зимовий та весняний періоди, постаралися закласти всю якісну цибулю в овочесховища, - пояснюють аналітики. - Відповідно, на місцевому ринку домінує продукція не найвищої якості.
Якщо ви плануєте купувати цибулю на зиму, то найближчим часом в Україну мають привезти перші оптові партії цього овоча з Узбекистану. Незважаючи на те, що імпортна цибуля на 15-25% дорожча за українське виробництво, попит на неї досить хороший, оскільки вона більш якісна.
Нетиповою експерти називають ситуацію з цінами на червоні буряки. За даними аналітиків УКАБ, вони за останні два тижні подорожчали на 4%.
- Зазвичай ціна у цей період знижується, - пояснюють в УКАБ. - Швидше за все, виробники даного овоча тимчасово знизили пропозицію буряків для того, щоб реалізувати її за вигіднішою ціною ближче до зими або навіть навесні. Хороша новина: такі дії призведуть до того, що надалі сезонне подорожчання не буде таким стрімким, як у попередні роки.
Щодо тепличної продукції, то вона продовжує дорожчати високими темами. Так, за останній тиждень жовтня ціни на помідори зросли на 7%.
- Сезон вирощування даного овоча в Україні закінчується, і поступово українці переходять на імпортні поставки помідорів або на пропозицію з теплиць, - пояснюють аналітики УКАБ. - Це призводить до підвищення цін порівняно з помідорами, які вирощуються на відкритому ґрунті.
Фрукти: налягайте на яблука
Мабуть, єдиним фруктом, який цього року буде доступним для всіх - це яблука. Гарний урожай призвів до рекордного падіння цін на цей фрукт.
– За останні два тижні рекордсменом зі зниження цін стали яблука, вартість яких впала в середньому на 12% та станом на кінець жовтня і становить близько 9,6 грн/кг, – пояснюють в УКАБ. – Основним фактором падіння ціни на яблука є сезонність. Цього року в Україні гарний урожай яблук, завдяки якому ціна на цей продукт є найнижчою за останні три роки.
А ось імпортні фрукти дорожчають. Нині найдоступнішими для гаманця простих громадян залишаються банани та виноград, але й вони почали дорожчати.
– Через скорочення пропозиції вітчизняних ягід та фруктів збільшився попит на імпортні товари, – продовжують в УКАБ. – Так, банани та виноград подорожчали на 6% та 4% відповідно.
Дорожчають й інші фрукти. Найбільше зростання цін помітне на прикладі груш, слив та гранатів.
Бакалія: цукор вниз, олія - вгору
З добрих новин можемо відзначити той факт, що почав дешевшати цукор. Причина – початок сезону переробки цукрових буряків нового врожаю.
– За останні два тижні цукор у ціні знизився на 6% до середньої ціни близько 25 грн/кг, – пояснюють експерти УКАБ. - Українські цукрові заводи вже розпочали роботу та здійснили перші поставки цукру нового врожаю. Урожай цукрових буряків цього року кращий, ніж минулого, відповідно, і ціна на нього ставатиме комфортнішою для споживачів.
А соняшникова олія поки що дешевшати не буде. Більше того, ціни на неї знову пішли вгору. Причина – високий попит на світовому ринку. За словами експертів, це не дозволяє розпочати процес зниження цін в Україні. Більше того, лише за останні два тижні її вартість зросла на 4% - у середньому вже вища за 66 грн/л.