У МОЗ заявили, що автоматично виправляють помилки в даних про вакцинацію та генерують сертифікат

У Мінцифрі розібралися із проблемою, що виникла в електронному реєстрі.

pixabay.com.

У Міністерстві охорони здоров'я відповіли українцям, чиї дані про вакцинацію внесли до електронних реєстрів з помилками. Колеги з Міністерства цифрової трансформації вирішили це питання. Тепер помилки можуть виправлятися автоматично та сертифікат генерується. Про це на спільному брифінгу Мінцифри та МОЗ розповіли заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Марія Карачевич та перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб. Відповідне питання поставив журналіст "5 каналу" Юрій Пугач, у якого виникли проблеми із генерацією сертифікату.

– Ми ввели таке рішення, що автоматичним шляхом такі помилки можуть виправлятися, – заявила Карачевич.

– Минулого тижня було кілька централізованих спроб виправити типові помилки лікарів, – додав Вискуб. - Фактично, ваш приклад свідчить про те, що помилка виправилася автоматично. Ви можете перевірити сертифікат, це займає одну секунду. Є кілька тисяч медичних бригад. Є десятки тисяч лікарів, які під медичним навантаженням працюють у всій країні. Внесення інформації щодо вакцинації – це не дуже простий процес. Ми останні кілька місяців із МОЗ працювали над тим, щоб розвантажити лікарів, максимально спростити та дозувати введення інформації. Там дуже багато деталей: лот, номер, серія вакцини, назва та інше. Наразі ми цю роботу практично повністю автоматизували. Також ми розуміємо які вакцини в'їхали на територію України. Це нам дає можливість зробити так званий мапінг, за допомогою якого можна виправити певні помилки, допущені лікарями раніше. Ми розуміємо, де лікар помилився, тому що ми розуміємо, яка вакцина була на території України та використовувалася при вакцинації.

На брифінгу зазначили, що у деяких країнах пацієнти самостійно заповнюють дані про вакцинацію в електронній системі. В Україні не планують запроваджувати таку практику.

- Не розглядаємо, тому що це порожня зміна логіки системи охорони здоров'я, адже зараз процес передбачає, що лікар робить медичний огляд, а медсестра робить укол, лікар вносить медичні записи та скріплює їх своїм підписом. У разі якихось побічних реакцій так само видаються такі записи та дії. На даний момент саме лікар несе відповідальність за ваш медичний стан та за ваш медичний запис, - заявила Карачевич.