Грета Тунберг виступила на протесті у Глазго, де проходить кліматичний саміт

У ході Конференції шведська екоактивістка провела зустріч із міністром Шотландії.

reutersconnect.com

Шведська екоактивістка Грета Тунберг приєдналася до протестувальників на вулицях Глазго, де відбувається Конференція ООН зі змін клімату COP26. Учасники акції підписали відкритий лист, у якому звинуватили політичних лідерів "у зраді" через те, що вони не досягли своїх власних цілей щодо вирішення проблеми глобального потепління. Про це повідомляє " Nytimes ".

- Прямо зараз світові лідери зустрічаються для проведення історичних переговорів щодо клімату, але обіцянки без реальних дій більше не допоможуть. Ми катастрофічно далекі від найважливішої мети - 1,5 градуса за Цельсієм, але все ж таки уряди всюди все ще прискорюють кризу, витрачаючи мільярди на викопне паливо, - заявила Тунберг.

Грета Тунберг прибула до Глазго 30 жовтня, щоб очолити акцію протесту на всесвітньому кліматичному саміті ООН. Під час саміту у екоактивістки та її соратників відбулася зустріч із першим міністром Шотландії Ніколою Стерджен.

- Голоси молодих людей, таких як Грета Тунберг і Ванесса Накате повинні бути почуті голосно і чітко на COP26 - наступні кілька днів не повинні бути комфортними для лідерів, відповідальність за дії має бути відчута, - написала після зустрічі з Тунберг міністр Шотландії у своєму твіттері.

Йдеться про шведську екоактивістку 18-річну Грету Тунберг, яка почала виступати з протестами на підтримку змін клімату з 15 років - у серпні 2018 року вона почала протестувати біля шведського парламенту з плакатом "Шкільний страйк за клімат". Надалі до одиночних протестів Тунберг приєдналися й інші активісти – страйки стали щотижневими.

Тунберг – перший в історії підліток, який став людиною року за версією журналу Time. Школярку двічі номінували на Нобелівську премію миру.