Поради грибника Петру Порошенку: Корисний опеньок може стати отруйним, якщо виріс не там.

Важливі правила тихого полювання.

Фролов Михайло

Експрезидент Петро Порошенко із дружиною похвалилися у соцмережах лісовим уловом - в останній день жовтня зібрали на галявині біля свого будинку.

«Черговий грибний день цього року не пройшов даремно. Три відра опеньків - наш урожай тільки сьогодні. Це трохи менше, ніж торік. Але буде чим смакувати всю зиму», - написав Петро Олексійович під фото.

Із зазрістю до успіхів експрезидента, ми вирішили з'ясувати все про опеньки і звернулися до директора компанії ТОВ «Еко-спор» міколога із Запорізької області Віктора Чорнобаєва.

Токсичне оточення

- Вікторе, де зазвичай ростуть опеньки?

- Опеньки легко знайти на узліссях лісів та в лісопосадках. Оскільки опеньки - дереворуйнівні гриби, вони ростуть на старих пнях та деревах. Їх також можна зустріти на деревах біля житлових будинків, якщо до кори потрапив міцелій.

Опеньки ростуть великими кущами. Чим більше дерево або пень, чим сильніше воно зруйноване, тим більше буде грибний зріст.

- Що важливо знати грибникам-початківцям?

- Спочатку без допомоги досвідчених «тихих мисливців» збирати гриби не потрібно: легко помилитися у виборі і отримати серйозні неприємності. На крайній край можна скористатися інтернетом, щоб порівнювати зовнішній вигляд гриба з картинкою.

Різновидів опеньків дуже багато. Є опеньки зимові, літні, осінні. Сіро-жовті, сіропластинчасті, жовто-червоні тощо. Але якщо ми говоримо про справжні опеньки, то їх досить просто відрізнити від інших грибів за місцем виростання та зовнішнім виглядом.

Побачити різницю з лжеопеньком теж неважко, якщо є досвід. Важливо звертати увагу на будову гриба – товщину ніжки, пластини, забарвлення капелюшка.

Але навіть якщо ви вибрали правильний гриб, це ще не означає, що він є безпечним. Корисний опеньок міг стати отруйним, якщо він виріс не там і не на тому дереві. Гриб, як губка, підтягує з водою до свого плодового тіла токсини та радіацію.

- Чи бувають «неправильні» дерева?

- Відверто шкідливих дерев ми не маємо. Питання в тому, що знаходиться біля дерева, на якому ростуть опеньки, і де воно росте. Гриб може насититися токсичним соком дерева, якщо біля нього знаходилися отруйні речовини. Якщо з'їсти такий «неправильний» гриб можна отримати серйозні неприємності. У найкращому разі це буде легка алергічна реакція. У гіршому - летальний кінець через набряк Квінке або анафілактичний шок. Така реакція може виникнути на найкращий на вигляд опеньок.

Гриби краще викручувати

- Чим корисні опеньки? Вони мають відмінності від інших грибів?

- Опеньки відносяться до дереворуйнівних грибів. Їм доводиться боротися з неймовірною кількістю суперників – із найпростішими, мікрогрибами та іншими мікроорганізмами. Тому опеньки можуть похвалитися широким арсеналом ферментів, завдяки яким гриб виживає. Ці ферменти не тільки допомагають опенькам вирости, вони дуже корисні для здоров'я людини.

Опеньки містять велику кількість насичених жирів, моносахаридів та дисахаридів, вітамінів... Вони виводять радіонукліди та знищують вільні радикали. Загалом деревні гриби підвищують імунітет і допомагають боротися із застудними захворюваннями. Якщо немає протипоказань, вживання опеньків у їжу покращує загальний стан організму.

- Опеньки потрібно зрізати чи викручувати?

- Краще викручувати чи ламати. По-перше, це зручно: у опеньків тонка ніжка, і зрізати кожну з них довго. По-друге, такий спосіб збирання не пошкоджує грибницю: вона дуже швидко відновиться.

- Опеньки можна вирощувати вдома?

- Звісно! Зазвичай опеньки вирощують у промислових масштабах, але можна це зробити і на своїй присадибній ділянці. Для цього достатньо заразити пень або старе дерево грибницею. Або приготувати субстрат. Суміші з інструкціями вирощування грибів можна придбати в інтернет-магазинах.

Є ДУМКА

Опеньки збирати нецікаво

Юрій Соломченко з Прикарпаття – грибник із 40-річним стажем – поділився своїм досвідом.

- Юрію, як у співтоваристві грибників ставляться до опеньків?

- Опеньки класні популярні осінні гриби. З'являються восени після перших морозів. У грибів свій календар життя, чи що…

Ось є перші весняні гриби… Наприклад, зморшок, його збирають і цінують, бо це щастя – знайти перші гриби навесні!

Потім з'являються інші гриби - лисички, білі, потім сезон парасольок. Восени – опеньки. Коли вже ніяких грибів немає, вони можуть траплятися. У нас їх багато, та грибники беруть. Вони смачні, я їх люблю – із квашеною капустою чи смаженою картоплею, але збирати не хочу. Беру лише білий гриб. Опеньки збирати нецікаво, знайшов галявину з опеньками - одразу, як експрезидент, три відра і набрав. А можна й більше.

У мене, як у затятого грибника, має «загорітися» в душі.

ДО РЕЧІ

Рецепт від Марини Порошенко

Після численних прохань дружина колишнього президента опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці рецепт приготування опеньків, яким користувалися її мама та бабуся.

«Опеньки очистити і відварити. Злити воду.

Приготувати інгредієнти для розсолу: на 1 літр води потрібно взяти 1 столову ложку солі, 2 столові ложки оцту, 5 горошин чорного перцю та 3 зубчики часнику.

Кількість розсолу необхідно розрахувати відповідно до кількості грибів.

Воду закип'ятити із сіллю, додати інші інгредієнти та відварити гриби.

Довести до кипіння та закрити у стерильні банки».