Оксфордський словник назвав слово 2021 року. Воно пов'язане з коронавірусом

Словник наголосив на різкому сплеску вживання цього слова.

Reuters

Найбільш уживаним словом 2021 року стало слово vax ("вакцина", "вакцинація", "вакцинувати"). Як повідомляється на сайті Оксфордського словника, це слово до вересня 2021-го використовували у 72 рази частіше, ніж у 2020-му.

"Vax – наше слово року у 2021 році.... Немає слова, що краще відображає атмосферу цього року, ніж vax", - наголошується на сайті.

Поняття вакцини (Vaccine) існує в англійській мові з кінця 1790-х років. Приблизно тоді англійський лікар Едвард Дженнер виявив, що віспа корови може бути використана для вакцинації людей проти смертельного вірусу віспи.

Які ще слова отримували звання "слово року"

У 2020-му році в Оксфордському словнику не змогли виділити якесь одне головне слово. Лексикографи визначили слова, що характеризують головні події року, який минає: bushfire - "руйнівна лісова пожежа" в Австралії, "імпічмент" - у січні в Сенаті Конгресу США почали розглядати звинувачення на адресу Дональда Трампа.

У 2019-му словом року став займенник "вони" (they). Інтерес до займенника виник тому, що у вересні 2019 року поп-зірка Сем Сміт попросив називати його "вони" замість "він".

У 2018-му році людей найбільше цікавив іменник justice (справедливість, правосуддя, законність).

У 2017-му найбільш уживаним стало слово youthquake, що означає культурні, політичні чи соціальні зміни, викликані впливом молодого покоління (народжених після 1981 року). https://kp.ua/life/594968-oksfordskyi-slovar-nazval-slovo-hoda

2016-го словом року стала "постправда". Поняття описує або позначає обставини, за яких об'єктивні факти виявляються менш важливими при формуванні громадської думки, ніж заклики до емоцій та особистих переконань.

У 2015 році укладачі Оксфордського словника назвали словом року "смайлик". Воно означає стилізоване графічне зображення людської особи, що усміхається, або можливість на листі передати певну емоцію.

А в 2014 році словом назвали "вейп", що позначає як процес куріння електронної сигарети, так і саму електронну сигарету або інший прилад, що виконує її функції.

У 2013 році звання "слово року" отримало поняття "селфі", що означає "фотознімок самого себе".

У 2012 році "Оксфорд" також поповнився новим словом - "omnishambles", аналог "повної розрухи". Цей неологізм прийшов із британського комедійного серіалу "Гуща подій" ("The Thick of It").