В Одесі помер відомий український письменник Володимир Рутковський

Йому було 84 роки.

Владимир Андреев / dumskaya.net

Відомий український дитячий письменник, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, автор численних пригодницьких повістей для дітей та підлітків Володимир Рутковський помер в Одесі. Як повідомив Буквоїд, письменник помер після тяжкої хвороби.

Рутковський народився на Черкащині 1937 року. Навчався в одеському політехнічному інституті, після якого працював на місцевому суперфосфатному заводі. Публікуватися почав у 1959 році. Через сім років, у 1966 році, вийшла його перша збірка віршів "Краплі сонця".

В Україні Рутковський став відомим уже за незалежності. Визнання читачів йому принесла, зокрема, пригодницька тетралогія "Джури". Також йому належать такі вірші, як "Краплі сонця" (1966), "Плоти" (1968), "Повітря на двох" (1973), "Відкрийте вікно Богдана" (1974), "Рівновага" (1976), "Знак глибини (1987), Вереснева зоря (1989).

Роман Рутковського "Вартова застава" удостоєний премії ім. Трублаїні та премії Кабінету міністрів ім. Лесі Українки; історична епопея "Сині Води" стала "Книгою року-2011" за версією "ВВС", повість "Потерчата" очолила список найкращих книг України останнього десятиліття, казкова повість "Гості на мітлі" увійшла до списку найкращих творів світової літератури для дітей.

У 2018 році за книгу "Гості на мітлі" Рутковського було включено до Почесного списку Андерсена.

З 2013 року Рутковський очолював журі створеного 2013 року одеського літературного конкурсу "Корнійчуківська премія".

Раніше також помер легендарний радянський диктор Ігор Кирилов. Йому було 89 років.